Bemutatkozás   Elérhetőségek   Látnivalók   Szállás   Gasztronómia  
Szabadidő
Magyar Deutsch English
27 °C
 

Döröske

XIII. századi román stílusú katolikus templom
9913 Döröske, Hárs u.
Térkép

Nagyobb térképre váltás
A falu legészakibb pontján, a Rába völgyére meredeken leszakadó hegyoldal peremén, gyönyörű helyen a régi temetőben áll a XIII. századi román stílusú katolikus templom. Mellőle szép kilátás nyílik a völgyre.
A templom kisméretű téglaépület, egyhajós, félköríves szentéllyel. A szentély eredeti, románkori félkupolás boltozattal fedett, a hajón bizonyára sík fedés volt, ma 19. századi porosz süveg boltozata van.Korábban kívülről elsősorban az épület tömege mutatta a középkori eredetet, az 1992-es kutatás során azonban számos részlet került elő. A déli homlokzaton előkerült a befalazott egykori bélletes kapu ill. annak lefaragott előépítményének nyoma, az ajtó felett egy ugyancsak elfalazott félköríves záródású lőrésablak (további két ilyen ablak lehetett a 19. században nyitott nagyméretű ablakok helyén is). A szentélyen két eredeti ablak maradt meg, lefaragva előkerült a szentély falát tagoló féloszlopok maradványa, és az épületen egykor körbefutó félköríves ill. fogazott díszítésű párkány.
Az épület egyszerű formái ellenére is rendkívül értékes, jól illeszkedik a nyugat-dunántúli Árpád-kori falusi templomok sorába.
 


Hírlevél
feliratkozás | leiratkozás
Copyright © 2012. Vasihegyhat-rabamente.hu. Minden jog fenntartva. www.ysolutions.hu