Bemutatkozás   Elérhetőségek   Látnivalók   Szállás   Gasztronómia  
Szabadidő
Magyar Deutsch English
27 °C
 

Kám

Jeli Arborétum – Kám: A Varázskert
Információk: Vasvári Erdészeti Igazgatóság
9800 Vasvár, Petőfi Sándor u. 80.
Kapcsolattartó: Ruborits Tamás, közjóléti műszaki vezető; Tel.: +36-30-649-9570
Tel.: 94/572-060, Fax: 94/572-069
E-mail: titkarsag@szherdeszet.hu; vargal@szherdeszet.hu
Honlap: http://www.szherdeszet.hu
http://www.jelivarazskert.hu/

Térkép

Nagyobb térképre váltás
Európa egyik legszebb arborétumát Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre, aki autodidakta módon kora egyik legnagyobb botanikusává képezte magát. Ars poeticája az "örökké zöldellő kert" volt, amelynek megalkotásához külhoni tapasztalatai nagyban hozzájárultak. A munkát 1922-ben 5 hektárnyi területen kezdte el, s mára a 81 hektáros kert, a 2012-ben felújított Ambrózy-sír környékével és a kiszolgáló létesítményekkel együtt már 118 hektáros területet tesz ki. Az Arborétum 75 hektáros magterülete országos jelentőségű védett természeti terület.Kám községtől a 8-as számú főútról 3,7 km megtételével érhetjük el a Jeli Arborétumot, amely szemkápráztató rododendronjairól (havas szépe) országosan ismert, de figyelmet érdemelnek örökzöldjei és a foltokban megőrzött eredeti növénytakarója is.
A Kaponyás-patak völgyében az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, melyben számos mamutfenyő található, illetve a japán erdőfolt a bambusz folttal. 
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében álló botanikus kertet a tavaszi időszakban több tízezrek keresik fel. A májusi hétvégeken tömegesen zarándokolnak ide az ország minden pontjáról a kikapcsolódni vágyó családok és látogatók.

A Jeli Arborétum ingyenes parkolókkal várja kedves vendégeit az alábbi időszakokban:
Április 1. és április 30. között: szombaton és vasárnap, 8 – 17 óráig
Május 1. és június 30. között: minden nap, 8 – 17 óráig
Július 1. és szeptember 30. között: szombaton és vasárnap, 8 – 17 óráig

2014 tavaszán átadásra került az arborétum bejárati szakaszán egy 800 m hosszú, akadálymentesített, vakok- és gyengén látók számára is elérhetővé tett bemutató ösvény.
2015-ben átadásra került a Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó, egy közel 20 m magas, az őrségi népi stílusjegyeket magán hordozó építmény, melyről a japán és a sziklás-hegységi erdőfoltok láthatók.

A Jeli Arborétum 2016. évi díjai és látogatási rendje


Hírlevél
feliratkozás | leiratkozás
Copyright © 2012. Vasihegyhat-rabamente.hu. Minden jog fenntartva. www.ysolutions.hu