| by rabamente | No comments

Hegyháti Tájoló és nyitott pincék napja

2019. szeptember 28. – 9:00-20:00
Alsóújlak, Csehi, Csehimindszent, Döröske, Hegyhátszentpéter, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Vasvár
Részletes információk: iroda@vasihegyhat-rabamente.hu

Gyere el és járd be az ezer apró csoda földjének szőlőhegyeit, autóval, kisbusszal, gyalog vagy kerékpárral — vagy csak telepedj le egy kellemes pince tövébe és élvezd az őszi napsütést!

Részletes programok:

Alsóújlak: 10 és 17 óra között állat- és gazdaságbemutató az Őshonos Állatparkban, helyi borok és helyben készült hentesáruk kóstolása (szürkemarha, mangalica, bivaly), kemencés csülök és oldalas sütés.


Csehi: 10 és 17 óra között a “paradicsom sokrétű világa” – paradicsomfajták bemutatása, kóstolása és feldolgozása az IdeHaza Egyesület kertjében.


Csehimindszent: 10 és 17 óra között a Mindszenty Emlékház, valamint a Mindenszentek temploma szeretettel várja a látogatókat, emellett a közösségi szőlőhegyen bográcsozás és faültetés is lesz.


Döröske: természetismereti séta a Natura2000 területekre, valamint az Árpádkori templom megtekintése (indulás: 9:00, a falu központjában található haranglábtól, vízhatlan lábbeli szükséges!), emellett 11 és 17 óra között a Magyarországon egyedülálló Mérleggyűjtemény tekinthető meg.


Hegyhátszentpéter: nyitva áll a festett oromzatú Tájház, melynek udvarán kovácsbemutató és helyi finom falatok várják a látogatókat.


Olaszfa: 10 és 17 óra között a Vasi Hegyhát Kneipp témaútjának kiemelkedő objektuma, az olaszfai Kneipp Vizesház várja az érdeklődők, ahol szőlőszüret és ismeretterjesztő előadások lesznek. Délután a falu szőlőhegye telik meg élettel, ahol vidámság, helyi ételek, helyi borok várnak mindenkit.


Oszkó: a szőlőhegyen kinyitja kapuit a közösségi pince, valamint a Hegypásztor Kör birtokán népi építészeti bemutató, alma-központú gasztroműhely, alma szedd magad, parasztolimpia, kincskeresés, pajtamozi, zene, tánc, vidámság várja a látogatókat.


Petőmihályfa: a falu szőlőhegyén megrendezésre kerül az Őszi Ízek a Vasi Hegyháton, ahol gasztrobemutatók, kulturális programok és egész nap finomságok várják az ide érkezőket. Este pedig hajnalig tartó bállal készülnek a szervezők.


Vasvár: a Vasvári Múzeum vezetett sétával várja az érdeklődőket 10 és 14 órakor, amely során a vasvári szőlőhegyet, az egykori káptalani templom emlékhelyét tekinthetik meg az érdeklődők. Nagymákfa városrészen 10 és 17 óra között parasztudvar és mangalicafarm látogatás és termékkóstolás a Mákfai Mangalica jóvoltából, valamint 12 és 17 óra között a vadkovászos kenyérsütés rejtelmeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.


19 órakor az összes településen Szent Mihály-napi tűzgyújtás (az időjárás függvényében változhat)


Nyitott pincék:

Döröske: Papp Lajos és felesége Gitta (Döröske, Öreghegy u. 50.)
Csehimindszent: közösségi pince (Bükkföldi hegy)
Olaszfa: Németh Károly, Varga Zoltán (Hosszú hegy)
Oszkó: közösségi pince, Hegypásztor pince
Vasvár: Lukács Károly (Árokhegy), Elek István (Árokhegy), Gombás József (Gesztenyéshegy), Gerencsér József (Hármashegy)