CsomagajánlatokHEGYHÁTI FALVAK KINCSEI

Ajánlott időszak: tavasz
(3 nap/2 éj)

Európa-szerte világhírű rhododendron-virágzás, Árpád-kori emlékek, Kneipp-módszerek az egészségért, helyi ízek, helyi élővilág – mindez itt, a Vasi Hegyhát-Rábamentén.

A javasolt program itt tekinthető meg:

1. nap: Sebastian Kneipp természetgyógyász, pap széles körben terjesztette el az egészséges táplálkozáson, a gyógynövények használatán, a víz gyógyító erején, a mozgáson és a rendterápián, vagyis a stresszmentes életen alapuló módszerét. Egy osztrák-magyar határon átnyúló projekt keretében jött létre a Vasi Hegyhát Kneipp térség, ahol 13 településen valósult meg a Kneipp-attrakciók elhelyezése.
Az olaszfai Kneipp Vizesház a térségünk legnagyobb Kneipp-objektuma, ahol a gyógynövénykert mellett egy taposókkal, könyöklőkkel felszerelt létesítmény várja a gyógyulni vágyókat. A Vizesháztól indulva egy 8 km-es gyalogtúrát tehet a látogató, amely során további Kneipp pontokon ismerkedhet meg a természetes gyógyulással, de a szőlőhegyi kilátóból a hegyháti tájban is gyönyörködhet.
A Kneipp módszer megismerését követően javasoljuk Győrvár megtekintését, a kurucok egykori fényes győzelmének helyszínét. Emlékét ma a település déli részén kialakított Kuruc Emlékpark őrzi. Emellett itt gyártják a Vasi Hegyhát pálinkáit, a Birkás Pálinkákat, melyeket a főzde Pálinkaboltjában vásárolhatnak meg a látogatók.
Győrvártól mindössze 3 kilométerre található Hegyhátszentpéter, ahol az Önkormányzat udvarában Kneipp-attrakciók, a falu végén egy csodaszép festett oromzatú népi lakóház várja a turistákat.
Hegyhátszentpéterről az út egyenesen továbbvezet Petőmihályfára. A faluban található Kneipp pont mellett érdemes megtekinteni a szőlőhegyet és a hegyen található kis kápolnát, valamint a régi présházakat.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

Az olaszfai Kneipp Vizesháznál kötelező belépőjegy nincs, adományos jelleggel működik. A kert mindig nyitva áll, de a Vizesházban előzetes bejelentkezés szükséges Olaszfa Önkormányzatán (+36 94/713-704).
A Birkás Pálinkaház megtekintéséhez és a pálinkakóstoló igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges a +36 30/373-3799 telefonszámon vagy az info@birkaspalinka.hu címen. A programok legalább 10 fő részvételével indulnak.
Honlap: www.birkaspalinka.hu

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Karibi Pizzéria, Csörnöc Gyöngye Étterem
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: Petőmihályfán, Hegyhátszentpéteren, Gersekaráton található falusi vendégházakban

2. nap: A Vasi Hegyhát térségében több Árpád-kori emlék is található, ilyen például az alsóújlaki temetőkápolna. A román stílusjegyeket hordozó kápolna megtekintése után érdemes ellátogatni a közeli Őshonos Állatparkba is. Az állatpark szakvezető segítségével megismerteti a látogatóval a tájmegőrző állattartást, valamint szürkemarhát, mangalicát, bivalyt, juhot, lovat és kecskét is láthat a több hektáros területen a látogató A gyermekek számára állatsimogató, különféle vetélkedők és lovaskocsikázás biztosítja a felejthetetlen élményeket. A parkban a helyi ételek megkóstolására is nyílik lehetőség, valamint az újdonságként létrejött Nemzeti Ízek konyhájában a vendégek maguk is elkészíthetik étküket, de ételkóstolók, gasztronómiai bemutatók lebonyolítása is megoldható itt.
Délután egy kellemes kerékpártúra során eltekerhetünk Oszkótól (kerékpárbérlési lehetőség a faluban) Bérbaltavárra, ahol megtekinthető Nagy Gáspár költő szülőháza, valamint egy egyedülálló ősállat-maradványokat bemutató kiállítás.
Április végétől megkezdődik a kámi Jeli Arborétumban a rhododendron-virágzás, ezért ebben az időszakban ajánlott ide ellátogatni, hiszen ilyenkor ezrek keresik fel Európa egyik legszebb arborétumát, a Jeli Varázskertet a szivárvány színeibe öltözött bokrok látványáért.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

Az alsóújlaki Őshonos Állatparkba bejelentkezni a +36 30/490-1113 telefonszámon lehetséges, majd egyeztetés után a felbeszélt feltételek mellett vehető igénybe az állatpark.
Oszkóban a kerékpárbérlés a Közösségi Házban történik, melynek címe Oszkó, Molnár Antal u. 4. A szükséges mennyiséget érdemes időben jelezni a +36 94/573-166 telefonszámon.
Bérbaltaváron az európai hírű ősállat-lelőhely bemutatása az Önkormányzatnál való előzetes bejelentkezés alapján történik a +36 94/575-030 telefonszámon.
Jeli Arborétumról információk: www.jelivarazskert.hu

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Wagner Lovaspanzió és Étterem
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Kámban, Vasváron és Oszkóban található vendégházakban, turistaszállókban.

3. nap: Csehimindszent a térség egyik szakrális központja. Ezen a hegyháti kis településen született Mindszenty József bíboros, hercegprímás. Szülőháza ma emlékházként és múzeumként működik, ahol a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892-1975)” című kiállítása tekinthető meg. A bíboros születésének napján, március 29-én zarándokok százai látogatják meg a kis települést. A szülőháztól nem messze található Mindenszentek temploma, mesés környezettel várja a turistákat, zarándokokat. A dombtetőn álló templom körül egyedülálló keresztút, a szomszédos parkban pedig Mindszenty bíboros szobra található.
Csehimindszentről akár gyalogosan, akár autóval könnyen elérhetők a Szajki-tavak, ahol strandolási lehetőség és kalandpark várja a kikapcsolódni vágyókat.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

Mindszenty Emlékház és Múzeumba a belépéshez előzetes egyeztetés szükséges a következő elérhetőségen: Fukszberger Imre +36 30/416-4535
A Szajki-tavak Kalandpark a forgalom függvényében van nyitva, telefonon érdeklődni a +36 30/410-4055 telefonszámon lehet. www.szajkikaland.hu

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Vadvirág Falatozó
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: Szajki-tavak környéki apartmanházakban, kempingben vagy a Csehimindszenten található vendégházakban.

A tavaszi csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

 • Tavaszi tőzike túra
 • Kockásliliom túra
 • Bárányfesztivál
 • Európa Napok
 • Májusfaállítások és –kitáncolások
 • Orbán napi Hegyi Vigadalom
 • Nagy Gáspár emléktúra
 • Mindszenty emléktúra
 • Virágzás a szőcei tőzegmohás lápréten

ZALÁN INNEN, RÁBÁN TÚL

Ajánlott időszak: nyár
(4 nap/3 éj)

A főúri Batthyány család hagyatéka, csobbanás a hűs vizű Vadása-tóban, betekintés a lápok világába, kenuzás a Rábán vagy gokartozás Rönökön – mindez itt, a Vasi Hegyhát-Rábamentén.

A javasolt program itt tekinthető meg:

1. nap: Körmend városa a kosárlabda mellett a Batthyány családról híresült el. A főúri családhoz kapcsolódóan egy tematikus sétát lehet tenni a belvárosban, amely során a Batthyány-kastélyegyüttest, a Várkertet, a Szent Erzsébet templomot és a Boldog Batthyány László templomot érdemes megtekinteni. A kastélyban a családhoz kapcsolódó kiállítás, a Szent Erzsébet templom oratóriumában Dr. Batthyány-Strattmann László munkásságának emlékei hirdetik a látogatóknak a Batthyányak nagyságát.
Körmend főterén a Mini Cukrászdában megkóstolható a Batthyány-szelet, amely 2014-ben Körmend Város süteménye lett. A szedres, málnás, mascarpones sütemény már fagylalt formájában is megkóstolható minden nap nyitva tartási időben, a cukrászdában.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

A Batthyány-kastély és múzeum nyitva tartásáról, kiállítási anyagokról és belépőjegyekről az alábbi honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők www.muzeumkormend.hu vagy a +36 94/410-425-ös telefonszámon, illetve a cultcent9900@gmail.com e-mail címen.
A templomok megtekintése a helyszínen történő egyeztetés alapján lehetséges. Információk: www.kormend.plebania.hu
A Mini Cukrászdáról információk és nyitva tartás itt olvasható: www.minicukraszda.hu

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Berki Vendéglő, Halászcsárda, Gőzmalom Ristorante, Lo Spaghetto (MJUS)
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: MJUS World Resort&Spa, Berki Hotel, Gőzmalom Panzió

2. nap: Körmendről indulva egy kellemes kerékpártúrát ajánlunk a látogatóknak a Vadása-tó irányába, amely során különleges kulturális és természeti értékeket fedezhetnek fel. Kerékpárbérlésre a körmendi Tourinform irodában van lehetőség, de az útvonal természetesen autóval is bejárható. Körmendről Nádasdra érkezve az országosan is egyedülálló kerektemplom rekonstrukciója, a nádasdi rotunda és az egykori Batthyány kegyúri templom tekinthető meg. Nádasdról továbbhaladva Őrimagyarósdra jutunk, ahol az egykori vár, erőd helyét érdemes megtekinteni, mely ma történelmi emlékhely. A régi várat kettős védőárokkal láttak el, amin ma is keresztülvezet a székelykapuval kezdődő fahíd.
Az emlékhelyről induló malomgát tanösvény (gyalogos) egyenesen Hegyhátszentjakabra vezet, de kerékpárral és autóval is néhány perc alatt megérkezünk a térség legkedveltebb strandhelyéhez, a Vadása-tóhoz.
A fürdőzést követően Szőce felé érdemes visszaindulni, ahol a Lápok Házában interaktív módon ismerhetik meg a vendégek a lápok világát és sétálhatnak a tőzegmohás láprét tanösvényen.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

Kerékpárbérlési lehetőség a körmendi Tourinform irodába: 9900 Körmend, Szabadság tér 11., + 36 94/410-107, kormend@tourinform.hu
A nádasdi templom, az őrimagyarósdi emlékhely és a Vadása-tó szabadon látogatható. A strandra a belépőjegyről információk: www.vadasa.hu
A szőcei Lápok Háza nyitva tartása, belépőjegy információi a www.orseg.info/hu oldalon érhető el.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Vadása-tó környékén található büfék, éttermek
SZÁLLÁS LEHETŐSÉGEK: Őrimagyarósdon, Hegyhátszentjakabon, Szőcén található vendégházak

3. nap: Térségünk egyik legfontosabb természeti kincse a Rába folyó, amely kiválóan alkalmas kenutúrák lebonyolítására. A kenubérlés a rábahídvégi Csodaszarvas Tájparknál lehetséges, akik transzferálást is vállalnak, így a túra lebonyolítása igazán könnyűvé válik. A legkönnyebben beutazható és talán legszebb a Csörötnek Csákánydoroszló közötti, 24 kilométeres szakasz. Ennek teljesítése a hajó legénységétől függ, de egy bő fél napra mindenképp szükség van. Ezt követően a csákánydoroszlói Vízi Vándor Táborhelyen lehetőség van megpihenni, szalonnát sütni és bográcsozni.
A falu legfontosabb látnivalója a Batthyány-kastély, amelynek látogatása korlátozott, ugyanis ma szociális otthonként működik, de az épületet körülvevő várkertben sétálva néhol megpillanthatjuk az egykori főúri kastélyt is.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

Kenubérlési lehetőség: Csodaszarvas Tájpark www.csodaszarvastajpark.hu Érdeklődni a info@csodaszarvastajpark.hu e-mail címen vagy a +36 30/ 870-0786 telefonszámon lehet.
Vízi Vándor Táborhely, Csákánydoroszló: érdeklődni Sásdi Lászlónál lehet a +36 30 376-7978 telefonszámon.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: a kenutúra során egyénileg, a kikötőkben szalonnasütési, bográcsozási lehetőség
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: Csákánydoroszló vendégházaiban vagy sátrazási lehetőség a kikötőkben

4. nap: Hazautazás előtt ajánljuk a látogatóknak a Csákánydoroszlótól 10 kilométerre található Rönök települését. A faluban már az Árpád-korban is állt egy templom, amit azonban később az időjárás okozta károk miatt le kellett bontani. Ezt követően felépült az új templom, ami az osztrák-magyar határsávban volt, így aztán politikai okokból megtiltották a látogatását, egy ideig a határőrség használta. 1990-ben azonban a magyar és az osztrák Kormány összefogásából sikerült megmenteni a templomot, amely ma szép természeti környezetben, a dombtetőn várja a híveket.
Az adrenalin szerelmeseinek lehetősége van kipróbálni a rönöki gokart pályát, amely közvetlenül a 8-as főút mellett található. Rönökkel szomszédos település Rátót, ahol a gyönyörű Széll-kastélyt és az Aradi-parkot érdemes megtekinteni.

Hasznos információk, nyitva tartás, elérhetőségek:

Gokart pályával kapcsolatos információk: www.gokartradring.hu oldalon, vagy telefonon a +36 20/980-8515 telefonszámon, e-mailen pedig a gokart.radling@gmail.com címen.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: rönöki Székely Tanya
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: Rex Clinic Hotel

A nyári csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

 • Pünkösdi mulatságok
 • Szentiván éji programok
 • Alterába Fesztivál
 • Hegyháti Napok
 • Rétes fesztivál
 • Körmendi Napok

TERMÉSZETES KULTÚRA A VASI HEGYHÁT-RÁBAMENTÉN

Ajánlott időszak: ősz
(3 nap/2 éj)

Színes őszi erdők, tematikus kerékpártúrák, szakrális értékek, élettel teli szőlőhegyek és horgászat – mindez itt a Vasi Hegyhát-Rábamentén.

A javasolt program itt tekinthető meg:

1.nap: A Vasi Hegyhát-Rábamente területe kiválóan bejárható kerékpárral, így legtöbb esetben arra buzdítjuk a turistákat, hogy inkább pattanjanak biciklire és tegyék le autóikat. Így sokkal inkább környezetbarátok és két keréken sok olyan dolgot észrevehetnek, ami mellett az autóban ülve egyszerűen elhaladnának. A természet és a kultúra összefonódásait fedezhetjük fel egy Körmend-Horvátnádalja, Kemestaródfa, Felsőmarác útvonal során.
Körmend-Horvátnádalján található egy tematikus útvonal, a Házaspárok útja, melynek célja, hogy 16 állomáson keresztül bemutassa a házaspároknak, hogyan ápolják a kapcsolatukat, neveljék a gyermekeiket és legyen boldog családi életük. A témaút a Szentlélek templomig vezet, ahol egy szép Mária szobrot is megtekintetnek a látogatók.
Innen érdemes Kemestaródfára továbbindulni, ahol a térség legjelentősebb Mária-kegyhelye és a Mária-út egyik fontos állomása található. A Miród-forrás a falu nyugati felén bújik meg, néhány méterre az osztrák határtól. A forráshoz csodás természeti környezeten át vezet az út, melyet 14 úti stáció szegélyez. A több mint 750 éves forrás felett egy kis kápolna áll, benne egy Mária szoborral. Úgy tarják, hogy a forrás vize gyógyító hatású, különösen a méhrák gyógyítására szolgál. A kápolnától nem messze található egy lourdes-i barlang, melyet Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának emlékére állítottak. Igazi szakrális paradicsom a kegyhely, hiszen Szűz Mária és a „körmendi szemorvos” mellett Brenner Jánosnak és Mindszenty Józsefnek is állítottak emléket a kis kertben.
Kemestaródfától 10 kilométerre található Felsőmarác, melynek határában, a Himfai parkerdőben megismerhetik a turisták a térség élővilágát és pihenésképpen sétálhatnak a tó körül.

Hasznos tudnivalók, nyitvatartás, elérhetőségek:

Kerékpárbérlési lehetőség a körmendi Tourinform irodába: 9900 Körmend, Szabadság tér 11., + 36 94/410-107, kormend@tourinform.hu
A Házaspárok útja, a Miród-forrás és a Himfai parkerdő szabadon látogatható.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Kati Bisztró
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: vendégházak Felsőmarácon, Iváncon, Csákánydoroszlón

2. nap: Oszkó egy kis hegyháti település, amely kiemelkedő kulturális értékekkel rendelkezik. A falu szőlőhegyén lévő pincesor présházai műemlékvédelem alatt állnak. A Hegypásztor Kör által gondozott területen megtalálhatóak boronafalú, vert- és fonott falú, zsúpfedeles présházak is, melyek közül a legidősebb 1846-ban épült. A szőlőhegyen lehetőség van kipróbálni különböző népi mesterségeket, így például a zsúpkészítést is, de a gyermekek részt vehetnek kézműves foglalkozásokon és lovas kocsikázáson is. A faluban található Határmenti Vinotékában megkóstolhatók a környék borai is.
A falusi élet megtapasztalása után következzen egy igazi, nagy múltú város, Vasvár megismerése. Az őszi tájban remek túralehetőség a középkorban Vasvárt és a Nyugat-Dunántúlt védő sánc maradványai megtekintése. A tanösvények segítségével megismerhetjük a 12. századig még funkcionáló építményt és a környék érdekességeit, amelyekre a legszebb kilátás a város kilátójából nyílik. A közeli Szentkút kápolna szakrális közegével, mesés természeti környezetével remek kirándulási lehetőséget jelent.
Délután lehetőség nyílik horgászni a zsennyei Fish-Farm horgásztón, amely ma Vas megye egyik legjobban felszerelt horgásztava. Azok számára is kellemes kikapcsolódás, akik horgászat helyett sétával, pihenéssel töltenék el az időt. A halak szerelmesei késő estig vagy akár éjszakára is maradhatnak, hiszen a tó nyári időszakban pénteken és szombaton reggel 6 óráig, téli időszakban minden nap este 8 óráig tart nyitva.
Azok számára, akiket nem vonz a horgászat, számukra ajánljuk a Birkás Pálinkaház pálinkakóstolási és főzdelátogatási lehetőségét, ahol magyaros ételek, sajtok, sós sütemények kíséretében ízlelhetik meg a látogatók a Hegyhát pálinkáit.

Hasznos információk, nyitvatartás, elérhetőségek:

Az oszkói szőlőhegy látogatása korlátlan, parkolás a hegy bejáratánál lehetséges, onnan gyalog vezet az út a Hegypásztor pincékhez. A kézműves foglalkozásokra, lovas kocsikázásra és egyéb szervezett programokra, valamint a Határmenti Vinotékába előzetes bejelentkezés szükséges a Hegypásztor Kör munkatársainál az alábbi elérhetőségek valamelyikén: hegypasztor@oszko.hu, + 36 94/573-166, +36 30/732-5326. További információk: www.hegypasztor.hu.
A Vasvári Sánc, a kilátó és a Szentkút kápolna szabadon látogatható, érdemes a személyautót korábban leparkolni és gyalog megközelíteni a látnivalókat.
Zsennyei Fish-Farm horgásztó nyitva tartása, jegyvásárlási információk az alábbi elérhetőségeken: +36 20/320-6016, www.zsennyehorgaszto.hu.
A Birkás Pálinkaház megtekintéséhez és a pálinkakóstoló igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges a +36 30/373-3799 telefonszámon vagy az info@birkaspalinka.hu címen. A programok legalább 10 fő részvételével indulnak. További érdekességek olvashatók a www.birkaspalinka.hu oldalon.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Csörnöc Gyöngye Étterem, Gourmet Pizzéria, Vén Gesztenye Csárda
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Zsennyén a horgásztó partján található faházakban, Oszkón a szőlőhegyen vagy a vasvári vendégházakban

3. nap: Ajánljuk a kirándulás kipihenésére, a feltöltődésre és a hideg téli napokra való felkészülésre a MJUS World Resort&Spa-t Körmenden. A szálloda termálparkja a napi látogatók számára is elérhető, így bátran be lehet térni és igénybe lehet venni a medencéket és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A wellness részleg különféle masszázsokkal és szaunákkal várja a látogatókat. Regenerálódás közben, előtt vagy után lehetőség van a hotel 6-pályás bowling pályáját is kipróbálni. Emellett a gyerekeket vízi csúszdák, játszótér és sportpályák is várják.

Hasznos információk, nyitvatartás, elérhetőségek:

MJUS World Resort&Spa: információs a honlapon www.mjusworld.com olvashatók, vagy érdeklődni lehet a info@mjusworld.com e-mail címen.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: a szállodában
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: a szállodában

Az őszi csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

 • Szüreti mulatságok
 • Hegyháti Teljesítménytúrák
 • Őszi Vacsoraestek a Csodaszarvas Tájparkban
 • Körmend Város Ünnepnapja

HAGYOMÁNYOK, TÖRTÉNELEM – EGYEDISÉG A VASI HEGYHÁT-RÁBAMENTÉN

Ajánlott időszak: tél
(3 nap/2 éj)

Vasvári és Körmendi vallási és történelmi nevezetességek. Hagyományos és természetközeli állattartás, hozzá kapcsolódó gasztronómiai élmények.

A javasolt program itt tekinthető meg:

1. nap: Vasvár a középkori Vas vármegye székhelye volt, ennek emlékét őrzi a 13. századi Domonkos kolostorban található megyetörténeti kiállítás. Emellett a kolostor épületegyüttese ad otthont a magyarországi domonkos rend kulturális örökségének, amely országosan is egyedülálló. Az épületegyüttes úgy nevezett Sárkány tornyában található a Török Richárd szobrászművész hagyatékát bemutató tárlat. Vasváron 1664-ben kötötték meg a szentgotthárdi csatát lezáró békét, melynek helyszíne a Kossuth u. 10-es szám alatt található Békeház volt.
A város érdekessége még a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban található Ásványkiállítás, amely Fábián Tamás geográfusnak állít emléket.
A Vasváron található Szentkút búcsújáróhely csodás természeti környezetével és a közeli Csónakázó tóval kiváló célpontja lehet egy téli sétának, amely során lelkileg és spirituálisan is feltöltődhetünk.

Hasznos információk, nyitvatartás, elérhetőségek:

A Domonkos kolostorban található kiállítások és a Békeház tárlata egy kombinált jegy megvásárlásával látogatható. Jegyinformációk és nyitva tartás: www.dominicana.hu
Téli időszakban mindenképp szükséges előzetes bejelentkezés, melyet az info@dominicana.hu e-mail címen vagy a +36 94/573-220 telefonszámon tudnak megtenni a látogatók.
A Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban található Ásványkiállítás a www.blvk.hu oldalon található nyitva tartási időben tekinthető meg.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Csörnöc Gyöngye Étterem, Gourmet Pizzéria, Vén Gesztenye Csárda
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Vasváron található vendégházakban

2. nap: A rábahídvégi Csodaszarvas Tájparkban a hagyományokat a mai modern mindennapokban élhetik át, ismerhetik meg a tájpark vendégei. Őseink életében a tél egy fontos évszak volt, hiszen ilyenkor tartották a disznóvágásokat. Egy ilyen disznóvágás élhető át a tájparkban, ahol a fogópálinkától a disznótoros húsos káposztáig minden megtalálható. A disznóvágás alatt lehetőség van kipróbálni a korongozás és a csuhédíszek készítésének mesterségét. A hideg téli napon a felmelegedést a szaunaház szolgáltatásai biztosítják a vendégeknek. A nap végére elfáradt vendégeket a tájpark különféle szálláslehetőségekkel várja.

Hasznos információk, nyitvatartás, elérhetőségek:

Csodaszarvas Tájpark nyitva tartásáról, szolgáltatásairól további információ a honlapon található: www.csodaszarvastajpark.hu
A disznóvágás feltételeiről, áráról és egyéb információkról érdeklődni lehet a + 36 30/870-0786 telefonszámon, vagy az info@csodaszarvastajpark.hu e-mail címen.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: a helyszínen
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: a Csodaszarvas Tájparkban vagy a Körmenden és Vasváron található szálláshelyeken

3. nap: Térségünk másik fontos városa Körmend. A Batthyány-család hagyatékát őrző város különleges kiállításokkal várja a látogatókat. A Körmend és a Batthyányak évszázadai című tárlat egyrészről Körmendnek és környékének természetrajzát, régészeti leleteit, kulturális és céhtörténeti értékeit, másrészről a főúri család történetét mutatja be a 14. századtól egészen a napjainkig. Körmend városának egyik ikonikus alakja volt Dr. Batthyány-Strattmann László szemorvos. Az ő emlékére létesült a kastély épületében egy tapintható tárlat is, amely kimondottan a látássérült látogatóknak szól.
Az országosan is egyedülálló Cipőtörténeti Gyűjtemény a cipőkészítés történetét mutatja be, ahol egy hagyományos suszterműhely mellett Erzsébet királyné és Jászai Mari cipőit is megcsodálhatják az érdeklődők.
A kiállítások megtekintése után egy kellemes délutánon pihenhet a látogató a MJUS World Resort&Spa-ban. A szálloda wellness részlegén különféle kezelések és a termálvíz gyógyító hatása által regenerálódhatnak a vendégek.

Hasznos információk, nyitvatartás, elérhetősek:

A Batthyány-kastély és a múzeum nyitva tartásáról információk a www.muzeumkormend.hu oldalon érhetők el. Érdeklődni a muzeum.kormend@gmail.com e-mail címen és a +36 94/410-425 telefonszámon lehet.
A MJUS World Resort&Spa szolgáltatásairól információk az alábbi honlapon olvashatól: www.mjusworld.com

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Berki Vendéglő, Halászcsárda, Gőzmalom Ristorante, Lo Spaghetto
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: MJUS World Resort&Spa, Berki Hotel, Gőzmalom Panzió

A téli csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

 • Vasvári és Körmendi Advent
 • Újévi koncert Körmenden
 • Rönkhúzás
 • Szarvaskendi Gasztronómiai Fesztivál