Népi hagyományok, falusi kultúra


A barátságos falvak gondosan őrzik a népi építészet fennmaradt emlékeit. A szépen felújított parasztházakban több helyen falusi vendéglátók várják a vendégeket, ezáltal a látogatóknak lehetőségük nyílik megkóstolni a helyi gasztronómiai különlegességeket.

Tájházak, haranglábak, szőlőhegyi présházak ízelítőt adnak a paraszti kultúra mindennapjaiból.

Oszkói Szőlőhegy,
Hegypásztor pincék


GPS: 47.043242, 16.902171
9825 Oszkó, Molnár Antal u. 4
+36 30/732-5326
+36 94/573-166

hegypasztor@oszko.hu
www.hegypasztor.hu

Oszkó környékén több száz éves tradíciója van a szőlőművelésnek. Az 1700-as évektől vannak jelen a szőlőhegyen a hagyományos építésű borona-, fonott- és vert falú, zsúpfedeles présházak. A Hegypásztor Pincék között járva megtudhatjuk mi is az a paticsfal, a bálványos faprés, a „kölkes” fazár, a tóka és hogyan készül a zsúptető.
TOVÁBB…

Az őshonos gyümölcsfajták mellett a régi és új szőlőültetvény bemutatásával, tanösvénnyel, erdei iskolás programokkal, lovas kocsis hegybejárással, kézműves foglakozásokkal, borkóstolóval várják kedves vendégeiket. Két kemence valamint igényesen kialakított tűzrakó hely lehetőséget kínál helyben készült ételek kóstolására. A különleges természeti környezetben turistaszállás is működik.


Hegyhátszentpéteri Tájház

Hegyhátszentpéter, Béke u. 86-88.
+36 30/214-8825

A berendezett parasztház és portájának épületei a Vasi-Hegyhát népi hagyományait örökíti meg. A lakóépület legértékesebb része a szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzat, amely a virágos népi reneszánsz szép példája. A lakóház 1891-ben épült.
TOVÁBB…

A környéken valaha általánosan elterjedt festett, faragott faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A Tájházban magyar nyelvű tárlatvezetés a +36 30/214-8825 telefonszámon kérhető.


Csodaszarvas Tájpark

Rábahídvég
GPS: 47.066755, 16.731288
+36 30/870-0786
info@csodaszarvastajpark.hu
www.csodaszarvastajpark.hu

A tájjellegű udvar az Őrségi porták jegyeit hordozza, beoltva Hegyháti és Göcseji népi jelleggel. Ahogy a pajtatetőn elhelyezett napkollektor, úgy az íjászkodás is megfér az ÖKO szemlélettel a Tájparkban. Így maradhat hiteles a hagyományőrzéssel való elkötelezettségében úgy, hogy a felnövő nemzedéket már a fenntarthatóság jegyében is neveli.
TOVÁBB…

„Hagyományok őrzése és életre keltése a modern kor fejlődésével lépést tartva”

A Csodaszarvas Tájpark létrehozását a tulajdonosok azon igénye alapozta meg, hogy a gyermekek és rajtuk keresztül a családok olyan szabadidős élményt kapjanak, amiben megjelenik a Rába-parti környezet adta természet közelsége, az épített környezeten keresztül a néprajzi örökség, a szolgáltatásokon keresztül – íjászat, népi játékok, horgászat, kézművesség, táncház- pedig az érték- és hagyományőrzés. Ezen keretek között iskolai osztálykirándulásoknak és nyári táboroknak ad helyet a Tájpark, de a napi látogatók, szállóvendégek, céges csapatépítések résztvevői is élvezhetik egész éven át a széleskörű szolgáltatásokat – éttermi szolgáltatástól az erdei drótkötélpályáig.

A Csodaszarvas Tájpark szerencsés természeti adottságait kihasználva, 16 hektáron tudja bemutatni a kiépített tanösvényen keresztül az értékeit: a baromfiudvar, a nyúlkert, a nagy karám az őshonos állatokat szemléltetik, megmutatva a régmúlt állattartási szokásait, a mai kor rendszereivel. Állatsimogató, vadaspark, disznóárok és bivaly rezervátum várja az ide érkezőket.


A petőmihályfai szőlőhegy

GPS:46.991400, 16.763140

A feljegyzések szerint az akkori hegyközség lakói már az 1700-as években művelték itt a szőlőt. A hegy 6 domb és 5 völgy ölelésében fekszik és három oldalról erdő övezi. A hegyben majdnem minden szőlőgazdának volt pincéje, présháza, ami boros kamrából, ritkán szobából is állt.
TOVÁBB…

A hegyen ma boronafalú présházakat tekinthetnek meg a látogatók, valamint a Szent Bertalan tiszteletére felszentelt hegyi kápolnát, melynek búcsúját szabadtéri rendezvényekkel kiegészítve augusztus 24-én tartják.