Természeti látnivalók


A vadregényes, buja, zöld növényzettel övezett Rába folyó kanyarogva szeli át a térséget, ezen szakasza kitűnően alkalmas vízitúrázásra.
A térség környezetére nem volt jellemző az iparosítás, így állat – és növényvilága megőrizte gazdagságát és sokszínűségét.
Autós kirándulásokon, kerékpáros túrák során vagy akár gyalogos ösvényeken járva is találkozhatnak az erdőkben megbúvó gyönyörű szarvasok, őzek és apróvadak példányaival.
A hatalmas erdők és ősi szőlőhegyek felfedezését kijelölt túraútvonalak és tanösvények segítik.

Jeli Arborétum – A Varázskert

Kám
GPS: 47.072286, 16.897887
www.jelivarazskert.hu

Európa egyik legszebb arborétumát Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre, aki autodidakta módon kora egyik legnagyobb botanikusává képezte magát. Ars poeticája az „örökké zöldellő kert” volt, melynek megalkotásához külhoni tapasztalatai nagyban hozzájárultak. A munkát 1922-ben 5 hektárnyi területen kezdte el, s a bővítések után mára a kert 118 hektáros lett.
TOVÁBB…

Kám községtől a 8-as számú főútról 3,7 km megtételével érhetjük el a Jeli Arborétumot, amely szemkápráztató rododendronjairól (havas szépe) országosan ismert, de figyelmet érdemelnek örökzöldjei és a foltokban megőrzött eredeti növénytakarója is. A Kaponyás-patak völgyében az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, melyben számos mamutfenyő található, illetve a japán erdőfolt a bambusz folttal. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében álló botanikus kertet a tavaszi időszakban több tízezrek keresik fel. A májusi hétvégeken tömegesen zarándokolnak ide az ország minden pontjáról a kikapcsolódni vágyó családok és látogatók.

2014 tavaszán került átadásra az arborétum bejárati szakaszán egy 800 m hosszú, akadálymentesített, vakok- és gyengén látók számára is elérhetővé tett bemutató ösvény.

2015-ben átadásra került a Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátó, egy közel 20 m magas, az őrségi népi stílusjegyeket magán hordozó építmény, melyről a japán és a sziklás-hegységi erdőfoltjai láthatók.

2017-ben áprilisban virágzó növények kerültek átadásra: 67 különböző Magnolia közel 300 példánya, illetve koros japáncseresznyék díszítik a Jeli Arborétumot.

2018-tól nyáron 1200 tő hortenzia tő gondoskodik a látnivalókról.

2019. május közepén átadásra került a közel 130 méter hosszúságú lombkorona tanösvény. 10 méter magasságban lehet letekinteni az Óriások erdejére.

A Jeli Arborétum ingyenes parkolókkal várja kedves vendégeit 2019-ben is.Várkert, kastélypark

Körmend
GPS: 47.011038, 16.613891

A Batthyány kastélyegyütteshez tartozó várkert kiemelkedő kerttörténeti és természeti értéket képvisel. Magyarországon a közel 150 történeti kert közül az első tíz között tartják számon. Ezt a kiemelkedő szerepet annak köszönheti, hogy az évszázadok folyamán mindig értékes és a kor divatjának megfelelő színvonalú, stílusú kertet alakítottak ki az egyre dekoratívabb várkastély körül.
TOVÁBB…

A várkertnek már a 18. század előtt is voltak előzményei, nagyszabású kiépítése azonban csak a kastély barokk átalakításával egyidőben kezdődött. Fasorokkal szabályosan felosztott franciakertet hoztak létre, melyben szobrokat állítottak fel, illetve fácánoskertet telepítettek. Ezt rendezték át a 19. század elején szabályos angolkertté, amely jellegét ma is őrzi.

A várkert ma látható épített alkotásai:

 • Vertumnus és Pomona, Zephirus és Flora szoborcsoportok
 • Obeliszk
 • Vadászlak

Lápok Háza

Szőce, Ady Endre u. 2.
+36 94/548-034
tourinform.orseg@gmail.com
Őrségi Nemzeti Park/Lápok háza

A térség legnagyobb értéke ma is a reliktum jelleg. Azaz több olyan társulás és faj él itt, melyek jégkorszaki maradványok. Ilyenek a tőzegmoha fajok, a rovarevő kereklevelű harmatfű, a vidrafű és tőzegeper. De találkozhatunk a réten dekoratív szibériai nőszirommal, a zergeboglárral, gyapjúsással és a kevésbé feltűnő, de annál értékesebb északi sással is.
TOVÁBB…

Több nagyon ritka forrásmohát is találtak itt a botanikusok.
A Lápok Háza fejlesztésének köszönhetően az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját. Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be. Az iskolás csoportok foglalkozásait szabadtéri tanterem, oktatóeszközök és láp-megfigyelő kunyhó segíti, a kicsik számára játszóeszközök készültek. Az Őrségi Nemzeti Park értékeinek feltárásához a Lápok Háza kutatószoba biztosításával járul hozzá, udvarán pedig kutató- és szabadidős táborok rendezésére alkalmas helyszínt alakítottak ki.


Vadása-tó

Hegyhátszentjakab
GPS: 46.876585, 16.551063

A tó ma már nemcsak a megyében, hanem országszerte híres, így kirándulók, turisták, fürdőzők és horgászok is gyakran felkeresik. A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a tavat. A tó két külön részből áll, tiszta vizét 12 forrás táplálja. Az itt található két tó közül az egyik a strandolók, a másik a horgászok paradicsoma.
TOVÁBB…

Elsősorban ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász fogható itt. Az őrségre jellemző természet és a nyugodt, idilli környezet miatt gyakran keresik fel a tavat a túrázók, kerékpárosok is. Nyáron a strandolókat mosdók, büfék és árnyékos fekvőhely várja. A tó számos rendezvénynek ad otthont, itt rendezik meg például a fogathajtó versenyt, a ládaderbit, a szentivánéjt és a vadása kupát.

A parton parkoló, kemping és étterem van.


Szajki-tavak,
Szajki-tavak Kalandpark


Hosszúpereszteg
GPS: 47.055354, 17.009255
www.szajkitavak.hu
www.szajkikaland.hu

A Szajki-tavak egyszerre kedvez a strandolóknak, a horgászoknak és a kalandvágyóknak is. A tavakon nyáron vízi biciklizni, csónakázni lehet, télen pedig a korcsolyázók számára nyújt sportolási lehetőséget a víztükör. A tavak mellett található Kalandpark egy nagy „játszótér” erdei drótkötélpályával, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.
TOVÁBB…

Az itt tartózkodást változatos szállások és étkezési lehetőségek, valamint különböző szabadidős tevékenységek teszik színessé.
2019-ben teljesen megújult a 200 méteres partszakasz, ahol homokos plázs várja a strandolni vágyókat, de kialakításra került egy sétány is a bejárattól a tóig, valamint megújultak a mosdóhelyiségek is.


Szentkúti Parkerdő

Vasvár
GPS: 47.047009, 16.787649

A Vasi-Hegyhátat egykor szegélyező bükkerdők egyik utolsó hírmondója ma elsődlegesen közjóléti rendeltetésű és egyben része a Natura 2000 hálózatnak. Az állami tulajdonú parkerdő körülöleli a vasvári Ősbükköst, a Mária kegyhelyet és a Szentkutat. A Szentkúti Parkerdőt 2012-ben saját költségből újította fel a Szombathelyi Erdészeti Zrt., melynek területileg illetékes kezelője a Vasvári Erdészeti Igazgatóság. Megszépült a parkerdő bejárata, felújult a kápolnától a szabadtéri színpadhoz vezető lépcsősor, tájékoztató táblákat helyeztek ki, a stációsor mögött cölöptámfal épült, és nem utolsó sorban a parkerdő fennsíkján található, időközben romos állapotúvá vált színpad is újjáépült.
TOVÁBB…

2017-ben a veszélyes bükkök eltávolításra kerültek, helyükre újakat ültetett az erdészet.

A misztikus parkerdőhöz számtalan legenda fűződik. Az egyik szerint török elől menekülő domonkosok kedves Mária-képüket a Szentkút körüli erdőben rejtették el egy öreg fa odvában. Később az ide visszatérők nem találták a képet. A fát időközben kivágták, s helyén bővizű forrás fakadt, melynek vizében látni vélték Szűzanyát. Azóta a hívek ide járnak imádkozni. Egy másik csoda a katonaságnál szeme világát vesztett Horváth Ferenccel történt meg. A vasváriak által később Szent Ferencnek nevezett katona több évig élt világtalanul, mígnem szülei elhozták a Szentkúthoz. Miután megmosta szemét annak vizében visszanyerte látását. A kegyhelyhez vezető keresztút több szempontból is egyedülálló: nemzetközi összefogással öt ország tizennyolc művésze dolgozott a stációkon, melyekből 15 készült, tehát e különleges keresztútnak része a feltámadás is.

A keresztút egész évben ingyenesen látogatható, a Csónakázótó felől könnyen megközelíthető.


Himfai parkerdő

Felsőmarác
GPS: 46.962203, 16.543223
Szombathelyi erdészet/Himfai Parkerdő

Vas megye történelmi nevezetességű nemzetségének, a Nádasdy családnak egyik tagja, Nádasdy Heym (Him) a XIII. század első felében vette birtokba Halogy harmadát és Marác keletei részét, s utóbbi területen építette fel lakóhelyét, s jött létre Himfölde → Himfalva → Himfa.
TOVÁBB…

A mai erdőterület nyugati szélén, az egyik örökös, Nádasdy Karácsony felépíti a Boldog Lőrinc titulusú kápolnát. A Nádasdyakat több birtokos követi (Ivánczi, Győri, Kövesdi, gróf Batthyány), végül a II. világháború végéig a gróf Sigray család tulajdona a mai Felsőmarác területén található Himfa. A területet 1733. után, a Batthyányiak idején kezdik Himfának nevezni, amikor a korábban elpusztított falu helyén majorgazdaságot alakítottak ki. A világháborút követően az erdőterület államosításra került, s kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődje lett.

A himfai erdőterület nagyobb része a Vasi – Hegyhát peremén fekszik s az alatta fekvő sík terület mocsaras, vízállásos volt, hisz’ neve is Berek, s itt folyik a Berki-patak is, amely mentén jelentős rekettyefüzes berekerdő alakult ki. A Csákánydoroszlón élő Csaba József, a terület madárvilágát ismertető dolgozatában említi is a Berekben előforduló madarakat. Ez a terület lett később az alapja a Himfai-környezetvédelmi-tó kialakításának.   

A felújítás során az alábbi fejlesztések kerültek megvalósításra:

 • fogadási pont, védőház és parkoló felújítása, fejlesztése;
 • 4 db erdei pihenő felújítása, fejlesztése;
 • tisztás, sportrét fejlesztése;
 • erdei tanösvény kialakítása (Cincér Tanösvény);
 • madármegfigyelő építése a tó partján;
 • védő- és tárolóépület építése;
 • túrakerékpáros nyomvonal kijelölése;
 • nordic walking nyomvonal kijelölése.

Hegyháti Csillagvizsgáló

Hegyhátsál, Fő u. 19.
+36 30/936-6333,
+36 30/937-6283
www.observatory.hu

A működtető alapítvány fő célja a csillagvizsgáló megépítése és működtetése volt, továbbá a csillagászat népszerűsítése azáltal, hogy a kistérség egyetlen csillagászati intézményeként a területen lévő oktatási intézményekben tanuló diákok, valamint a nagyközönség ismereteit bővítse és idegenforgalmi célokat is biztosítson.
TOVÁBB…

A  Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány célja még a hegyháti tudományos kutatómunka műszaki-, és egyéb feltételeinek biztosítása, szakemberek kutatásainak lehetővé tétele, a csillagvizsgáló működési profiljával kapcsolatos ismeretterjesztő kiadványok megjelentetése. A hazai vidéki, csillagászati témájú kutatások támogatása, ösztönzése, esetleg kiemelkedő amatőrcsillagászoknak a professzionális kutatások számára is felhasználható tevékenységek ösztönzése. Tudományos-, és népszerűsítő tevékenység-, valamint az Alapítvány munkájának szélesebb nyilvánosság elé tárása különféle módozatainak anyagi támogatása és nem utolsó sorban a Magyar Csillagászati Egyesület munkájának, működésének támogatása, táborok, konferenciák szervezése.

A Hegyháti Csillagvizsgáló átadására 2012 júliusában került sor, ahol ma is nagy szeretettel várják a látogatókat.VIZEK VILÁGA, SZABADIDŐA Vasi Hegyhát-Rábamentén csodálatos tavak találhatóak, melyek ideálisak sporthorgászatra is. Ezek közül a Sporthorgászok Vas Megyei Szövetségéhez tartoznak például a következő horgászvizek is:
– Gersekaráti Sárvíz-tó
– Magyarszecsődi kavicsbánya tó
– Pinkamindszenti tó
– Püspökmolnári kavicsbánya tó

Ezeken a vizeken a horgászati tevékenység kizárólag állami horgászjegy és az adott horgászvízre érvényes területi jegy birtokában folytatható. A térségbe érkező turistáknak lehetőségük van turista állami jegyet és napi jegyet váltani. 
Jelenleg a 8500 főt meghaladó tagsággal rendelkező Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a felsorolt horgászvizek hasznosítója felhívja a pecázni szándékozók figyelmét, hogy Magyarországon, így Vas megyében is a horgászati tevékenység kizárólag állami horgászjegy és az adott horgászvízre érvényes területi jegy birtokában folytatható.

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
+36 94/506-835
www.vasivizeken.hu

Farkincás Horgásztó

Püspökmolnári
GPS: 47.099587, 16.818412
+36 30/463-8876
farkincasto@gmail.com
www.farkincasto.hu

A tó bojlis jellegéből adódóan nagyszámú rekordlistás ponty és amur élőhelye. A pontyok legöregebbjei meghaladják a 27 kilogrammos súlyt, de amurból is mérlegeltek már 26 kilogrammot átlépő példányt. Főbb érdekességek egyike a 10 kilogrammos fehér koi, valamint a 30 kilogrammos albínó busa. A festői szépségű tó egyaránt élményt nyújt a horgászoknak és a természet szerelmeseinek.
TOVÁBB…

A bojlizás alapelve: FOGD MEG és ERESZD VISSZA! A kíméletes bánásmód és a fényképezés utáni azonnali visszaengedés minden idelátogató horgásznak érdeke, hogy minél többen átélhessék egy 20 kilogramm feletti hal megfogásának felejthetetlen élményét.

Jegyváltás helyben a halőrháznál lehetséges, ahol csali és etetőanyag is kapható.


Fish Farm Horgásztó

Zsennye
GPS: 47.123518, 16.818341
+36 20/326-0986
www.zsennyehorgaszto.hu

A zsennyei Fish Farm horgásztó 2003-ban nyitotta meg kapuit a horgásztársadalom előtt. Azóta az intenzív telepítéseknek és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a három tórendszerből álló, idilli környezetben található terület vas megye horgászparadicsomává vált. Rendezett kavicsos parkoló várja az autóval érkezőket, a tóparton gondozott út vezet körbe, ahol padok, asztalok biztosítják a horgászok kényelmét.
TOVÁBB…

A központi épületben ital, meleg étel, horgászfelszerelés, csali, mosdó, zuhanyzó várja az ide látogató vendégeket. A gyerekek számára játszóteret, focipályát alakítottunk ki, valamint a fedett terasz mellett ízlésesen kialakított szabad tűzhelyek találhatók, ahol a sütés-főzés lehetőségét biztosítjuk. 2015-től új vizesblokkal, kerti kiülőkkel, szalonna sütőkkel és 9 db új építésű 5 férőhelyes faházzal bővültünk, ezzel is biztosítva a hozzánk több napra ellátogató vendégeink kényelmét. Faházaink Wifi-vel és árammal vannak ellátva, szolgáltatásainkért szép-kártyával is fizethet.