Térségünk bemutatása


Vas megye déli részén járunk, az Őrség szomszédságában, a szlovén és az osztrák határ közvetlen közelében. Klasszikus vidéki térség, melyet még ma is a természetesség jellemez. A változatos táj – bársonyos dombok, csendes folyóvölgyek, madárdalos erdők – mellett őseink öröksége teszi igazán egyedivé a helyet. Sokszínű természeti- és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, s mellettük a két hangulatos kisváros őrzi a történelmi határvidék számos emlékét.

A római emlékek, az Árpád-kori templomok, az országban egyedülálló fa szerkezetű körtemplom, a többszáz éves kastélyok mind virágzó kultúráról árulkodnak. Fontos történelmi események és híres személyiségek emlékét is őrzi a térség, így például körmendi Batthyány-oratórium, Győrvári csata emlékhelye, Mindszenty József hercegprímás szülőháza, Nagy Gáspár költő sírja szülőfalujában.

Térségünkben a tavasz a Körmend melletti Dobogó-erdőben megrendezett Tavaszi tőzike túrával indul.
A húsvét izgalmasan, a hagyományok felelevenítésével telik.
A pünkösdi vigasságok és a természetjáró teljesítménytúrák mellett megismerhetjük az Orbán-napi Hegyi Vigadalom alkalmával, hogy milyen az élet a hegyháti szőlőhegyen. Borkóstoló, helyi ízek, helyi termékek és megannyi kulturális program színesíti a Hegypásztor Kör Orbán-napi rendezvényét.
Nyáron a legnagyobb érdeklődés az Alterába Fesztivált övezi. Augusztusban a Körmendi napok alkalmával koncertek, kulturális rendezvények, főzőverseny és tűzijáték várja a látogatókat.
Az ősz a természetjárás, az aratás és a szüreti mulatságok évszaka.
A téli időszakban a rönkhúzások, téltemető rendezvények alkalmával ízelítőt kaphatnak a látogatók a vidéki gasztronómiába.