Vallási emlékek


A térségben fellelhető építészeti örökségek egészen az államalapításig nyúlnak vissza. Ezek közül számos jelentős építészeti alkotás túlélte az évszázadok viharait, így például a templomok is. Árpád-kori templomaink közül kiemelkedik a Döröskén található 13. századi román stílusú templom, amely a falu legészakibb pontján, a régi temetőben áll, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre. További Árpád-kori templomok találhatók Alsóújlakon, Vasalján és Magyarszecsődön is.

Domonkos kolostor

Vasvár, Kossuth u. 1.
tel:+36 94/573-220
info@dominicana.hu
www.dominicana.hu

Vasvár, mint nagy múltú egyházi központ számos egyházi műemlékkel és emlékhellyel rendelkezik. A város a közelmúltig elsősorban, mint búcsújáróhely volt ismert, melynek legfontosabb elemei: a középkori eredetű temetői templom, a domonkos kolostor temploma a Szűz Mária-kegyszoborral, valamint a Szentkút a forrásával és kápolnájával.
TOVÁBB…

Maga a kolostorépület is kiemelkedő értékű műemlék, itt van elhelyezve a domonkos rend történeti gyűjteménye, melynek egy része kiállításként látogatható.

A gyűjtemény célul tűzte ki a domonkos rend szétszóródott és kallódó történeti emlékeinek összegyűjtését, folyamatos bemutatását, a feldolgozás szakmai és technikai hátterének megteremtését. A kiállítás a Vasvári Városi Múzeum által meghatározott nyitvatartási időben, belépő ellenében látogatható.


Mindszenty Emlékház és Múzeum

Csehimindszent, Fő u. 34.
+36 30/416-4535
www.csehimindszent.hu

A hangulatos hegyháti településen az eredeti állapotába helyreállított Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői háza várja a látogatókat. Ma már az ország számos helyén szobrai állnak, nevét viselik utcák, terek és iskolák, az egyik legkülönlegesebb hely mégis Csehimindszent, a szülői ház, ahonnan élete indult. A családi körből, a szüleitől hozta erős hitét, hazaszeretetét, a paraszti családból származó népi bölcsességet, a teherbírást, az állhatatosságot.
TOVÁBB…

Szülőházában tekinthető meg a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892-1975)” című kiállítás is.

A kiállítás megtekintése telefonos egyeztetéssel lehetséges.


Szent Erzsébet Plébániatemplom

Körmend, Faludi Ferenc u. 3.
+36 94/410-172
kormend@martinus.hu 

Körmenden, a Rába partján álló Szent Erzsébet Plébániatemplom elődjét a tatárjárás körül építették. A 15. század végén gótikus stílusban építették át, majd 1931-ben Batthyány Lajos nádor formálta át a barokk ízlésnek megfelelően, ekkor került a főoltárára a Batthyány-Kinsky címer. Oratóriumában dr. Batthyány-Strattmann Lászlót bemutató kiállítás tekinthető meg.
TOVÁBB…

Megtekintésre érdemes még a város Boldog Batthyány temploma, amely szintén a nemesi családhoz köthető.

Az oratórium és a templomok megtekintése telefonos egyeztetéssel lehetséges.


Szent Imre templom

Rönök
GPS: 46.996079, 16.342142

Rönök híressége a majdnem a határvonalon álló Szent Imre templom, amely részben azért vált híressé, mert kiérdemelte a “Magyarország leggyalázottabb temploma” címet. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy itt, a templom mellett húzták meg egykor a trianoni határt, így került az építmény az ország szélére.
TOVÁBB…

Ennél fogva oda évtizedeken keresztül senkit nem engedtek fel, ámde a határvadászok kedvükre garázdálkodhattak: teljes mértékben kifosztották, ajtóit, ablakait szétverték, szögleteit illemhelynek, tornyát magaslesnek használták. Magyar és osztrák oldalon egyaránt összefogtak a templom megmentésére, melynek eredményeként 1992 szeptemberében újraszentelték a megújult templomot. Ettől kezdve tartanak újra misét a falai közt, amelyen mindig vannak osztrák oldalról is résztvevők. Az oltár előtt ma a magyar és az osztrák zászló is megtalálható, amely mindig emlékezteti a látogatókat a templom szomorú múltjára és a két ország összefogására.


Miród-forrás, Mária kegyhely

Kemestaródfa
GPS: 46.999041, 16.503982
+36 30/300-1661

Az első írásos emlék a forrásról 1248-ból, a pontos, hiteles és új adat, 1864-ből származik. Egyes írásokból tudhatjuk, hogy régebben a falusiak és a környékbeliek korsókkal, kancsókkal felszerelkezve jöttek a forráshoz és vittek haza a vízből, mivel az a hír járta, hogy a forrás vízének gyógyító hatása van, elsősorban az anyaméh-rák gyógyítására szolgál.
TOVÁBB…

A Miród-forrásért Egyesület gondozásában elkészült maga a forrás, ami egy kápolna, melynek aljából csobog a forrásvíz. A forrás mögött, a partoldalba pedig egy oltárkápolna volt, benne egy Szűz Mária szoborral. A folyamatos felújításoknak és a falubeliek összefogásának köszönhetően rendezett természeti környezet, nyugalom és kialakított pihenőhely várja a zarándokokat. Mára a Miród-forrás kegyhely a Mária út részeként a térség jelentős turisztikai látványossága lett.


Rotunda, Erődített körtemplom

Nádasd, Kossuth u. 112.
+36 94/424-032

2003-ban lelték fel a templomkertben a 11. században épült, lakótoronnyal erődített körtemplom (rotunda) alapjait, amely egyedülálló látnivaló hazánkban.
TOVÁBB…

Az egykori Szent Márton plébániatemplom 1600-ban leégett, helyébe Batthyány-Strattmann Ödön herceg új, egyhajós templomot építtetett. A templomhoz ma nemcsak Szent Márton, de a Batthyány család miatt is sokan zarándokolnak el.


Vasvár, Szentkút

Vasvár
GPS: 47.046971, 16.788515

A Szentkúti ősbükkös szépséges természeti környezetben kápolnával, úgynevezett lourdes-i barlanggal, kristálytiszta forrásvízzel – melyhez legenda is társul – fogadja a látogatókat. Augusztusban a Nagyboldogasszony búcsú, szeptember elején pedig a Mária-napi búcsú alkalmából zarándokok ezrei keresik fel a kegyhelyet.
TOVÁBB…

A monda szerint a török elől menekülő szerzetesek bújtak el a völgyben, ahol egy öreg fa odvába rejtették el Mária-képüket, majd menekültek tovább. Visszatérve már nem találták az ikont, így kivágták a fát. Annak helyén viszont forrás fakadt, aminek vizében meglátták Máriát – ide azóta is jönnek a zarándokok, hogy a kútba pillantva megláthassák a Szűzanyát.

A víz gyógyhatásának legendája és a csodás gyógyulások miatt is lett olyan népszerű zarándok hely. A legismertebb legenda egy huszárról szól, aki itt nyerte vissza szeme világát, és ennek hatására letelepedett, vállalta a hely gondnokságát, a búcsújáróhely kiépítését.