Ezer apró csoda földje

HAGYOMÁNYOK, TÖRTÉNELEM – EGYEDISÉG A VASI HEGYHÁT-RÁBAMENTÉN

Információ

Vasvári és Körmendi vallási és történelmi nevezetességek. Hagyományos és természetközeli állattartás, hozzá kapcsolódó gasztronómiai élmények.
Ajánlott időszak: Tél
Nap / Éj: (3 nap/2 éj)

Javasolt program

1. nap: Vasvár a középkori Vas vármegye székhelye volt, ennek emlékét őrzi a 13. századi Domonkos kolostorban található megyetörténeti kiállítás. Emellett a kolostor épületegyüttese ad otthont a magyarországi domonkos rend kulturális örökségének, amely országosan is egyedülálló. Az épületegyüttes úgy nevezett Sárkány tornyában található a Török Richárd szobrászművész hagyatékát bemutató tárlat. Vasváron 1664-ben kötötték meg a szentgotthárdi csatát lezáró békét, melynek helyszíne a Kossuth u. 10-es szám alatt található Békeház volt.
A város érdekessége még a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban található Ásványkiállítás, amely Fábián Tamás geográfusnak állít emléket.
A Vasváron található Szentkút búcsújáróhely csodás természeti környezetével és a közeli Csónakázó tóval kiváló célpontja lehet egy téli sétának, amely során lelkileg és spirituálisan is feltöltődhetünk.

Domonkos kolostorban található kiállítások és a Békeház tárlata egy kombinált jegy megvásárlásával látogatható. Jegyinformációk és nyitva tartás: www.dominicana.hu
Téli időszakban mindenképp szükséges előzetes bejelentkezés, melyet az info@dominicana.hu e-mail címen vagy a +36 94/573-220 telefonszámon tudnak megtenni a látogatók.
A Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban található Ásványkiállítás a www.blvk.hu oldalon található nyitva tartási időben tekinthető meg.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Csörnöc Gyöngye Étterem, Gourmet Pizzéria, Vén Gesztenye Csárda
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Vasváron található vendégházakban

2. nap: A rábahídvégi Csodaszarvas Tájparkban a hagyományokat a mai modern mindennapokban élhetik át, ismerhetik meg a tájpark vendégei. Őseink életében a tél egy fontos évszak volt, hiszen ilyenkor tartották a disznóvágásokat. Egy ilyen disznóvágás élhető át a tájparkban, ahol a fogópálinkától a disznótoros húsos káposztáig minden megtalálható. A disznóvágás alatt lehetőség van kipróbálni a korongozás és a csuhédíszek készítésének mesterségét. A hideg téli napon a felmelegedést a szaunaház szolgáltatásai biztosítják a vendégeknek. A nap végére elfáradt vendégeket a tájpark különféle szálláslehetőségekkel várja.

Csodaszarvas Tájpark nyitva tartásáról, szolgáltatásairól további információ a honlapon található: www.csodaszarvastajpark.hu
A disznóvágás feltételeiről, áráról és egyéb információkról érdeklődni lehet a + 36 30/870-0786 telefonszámon, vagy az info@csodaszarvastajpark.hu e-mail címen.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: a helyszínen
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: a Csodaszarvas Tájparkban vagy a Körmenden és Vasváron található szálláshelyeken

3. nap: Térségünk másik fontos városa Körmend. A Batthyány-család hagyatékát őrző város különleges kiállításokkal várja a látogatókat. A Körmend és a Batthyányak évszázadai című tárlat egyrészről Körmendnek és környékének természetrajzát, régészeti leleteit, kulturális és céhtörténeti értékeit, másrészről a főúri család történetét mutatja be a 14. századtól egészen a napjainkig. Körmend városának egyik ikonikus alakja volt Dr. Batthyány-Strattmann László szemorvos. Az ő emlékére létesült a kastély épületében egy tapintható tárlat is, amely kimondottan a látássérült látogatóknak szól.
Az országosan is egyedülálló Cipőtörténeti Gyűjtemény a cipőkészítés történetét mutatja be, ahol egy hagyományos suszterműhely mellett Erzsébet királyné és Jászai Mari cipőit is megcsodálhatják az érdeklődők.
A kiállítások megtekintése után egy kellemes délutánon pihenhet a látogató a MJUS World Resort&Spa-ban. A szálloda wellness részlegén különféle kezelések és a termálvíz gyógyító hatása által regenerálódhatnak a vendégek.

A Batthyány-kastély és a múzeum nyitva tartásáról információk a www.muzeumkormend.hu oldalon érhetők el. Érdeklődni a muzeum.kormend@gmail.com e-mail címen és a +36 94/410-425 telefonszámon lehet.
A MJUS World Resort&Spa szolgáltatásairól információk az alábbi honlapon olvashatól: www.mjusworld.com

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Berki Vendéglő, Halászcsárda, Gőzmalom Ristorante, Lo Spaghetto
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: MJUS World Resort&Spa, Berki Hotel, Gőzmalom Panzió

A téli csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

  • Vasvári és Körmendi Advent
  • Újévi koncert Körmenden
  • Rönkhúzás
  • Szarvaskendi Gasztronómiai Fesztivál
Vasi Hegyhát - Rábamente