Ezer apró csoda földje

TERMÉSZETES KULTÚRA A VASI HEGYHÁT-RÁBAMENTÉN

Információ

Színes őszi erdők, tematikus kerékpártúrák, szakrális értékek, élettel teli szőlőhegyek és horgászat – mindez itt a Vasi Hegyhát-Rábamentén.
Ajánlott időszak: Ősz
Nap / Éj: (3 nap/2 éj)

Javasolt program

1.nap: A Vasi Hegyhát-Rábamente területe kiválóan bejárható kerékpárral, így legtöbb esetben arra buzdítjuk a turistákat, hogy inkább pattanjanak biciklire és tegyék le autóikat. Így sokkal inkább környezetbarátok és két keréken sok olyan dolgot észrevehetnek, ami mellett az autóban ülve egyszerűen elhaladnának. A természet és a kultúra összefonódásait fedezhetjük fel egy Körmend-Horvátnádalja, Kemestaródfa, Felsőmarác útvonal során.
Körmend-Horvátnádalján található egy tematikus útvonal, a Házaspárok útja, melynek célja, hogy 16 állomáson keresztül bemutassa a házaspároknak, hogyan ápolják a kapcsolatukat, neveljék a gyermekeiket és legyen boldog családi életük. A témaút a Szentlélek templomig vezet, ahol egy szép Mária szobrot is megtekintetnek a látogatók.
Innen érdemes Kemestaródfára továbbindulni, ahol a térség legjelentősebb Mária-kegyhelye és a Mária-út egyik fontos állomása található. A Miród-forrás a falu nyugati felén bújik meg, néhány méterre az osztrák határtól. A forráshoz csodás természeti környezeten át vezet az út, melyet 14 úti stáció szegélyez. A több mint 750 éves forrás felett egy kis kápolna áll, benne egy Mária szoborral. Úgy tarják, hogy a forrás vize gyógyító hatású, különösen a méhrák gyógyítására szolgál. A kápolnától nem messze található egy lourdes-i barlang, melyet Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának emlékére állítottak. Igazi szakrális paradicsom a kegyhely, hiszen Szűz Mária és a „körmendi szemorvos” mellett Brenner Jánosnak és Mindszenty Józsefnek is állítottak emléket a kis kertben.
Kemestaródfától 10 kilométerre található Felsőmarác, melynek határában, a Himfai parkerdőben megismerhetik a turisták a térség élővilágát és pihenésképpen sétálhatnak a tó körül.

Kerékpárbérlési lehetőség a körmendi Tourinform irodába: 9900 Körmend, Szabadság tér 11., + 36 94/410-107, kormend@tourinform.hu
A Házaspárok útja, a Miród-forrás és a Himfai parkerdő szabadon látogatható.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Kati Bisztró
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: vendégházak Felsőmarácon, Iváncon, Csákánydoroszlón

2. nap: Oszkó egy kis hegyháti település, amely kiemelkedő kulturális értékekkel rendelkezik. A falu szőlőhegyén lévő pincesor présházai műemlékvédelem alatt állnak. A Hegypásztor Kör által gondozott területen megtalálhatóak boronafalú, vert- és fonott falú, zsúpfedeles présházak is, melyek közül a legidősebb 1846-ban épült. A szőlőhegyen lehetőség van kipróbálni különböző népi mesterségeket, így például a zsúpkészítést is, de a gyermekek részt vehetnek kézműves foglalkozásokon és lovas kocsikázáson is. A faluban található Határmenti Vinotékában megkóstolhatók a környék borai is.
A falusi élet megtapasztalása után következzen egy igazi, nagy múltú város, Vasvár megismerése. Az őszi tájban remek túralehetőség a középkorban Vasvárt és a Nyugat-Dunántúlt védő sánc maradványai megtekintése. A tanösvények segítségével megismerhetjük a 12. századig még funkcionáló építményt és a környék érdekességeit, amelyekre a legszebb kilátás a város kilátójából nyílik. A közeli Szentkút kápolna szakrális közegével, mesés természeti környezetével remek kirándulási lehetőséget jelent.
Délután lehetőség nyílik horgászni a zsennyei Fish-Farm horgásztón, amely ma Vas megye egyik legjobban felszerelt horgásztava. Azok számára is kellemes kikapcsolódás, akik horgászat helyett sétával, pihenéssel töltenék el az időt. A halak szerelmesei késő estig vagy akár éjszakára is maradhatnak, hiszen a tó nyári időszakban pénteken és szombaton reggel 6 óráig, téli időszakban minden nap este 8 óráig tart nyitva.
Azok számára, akiket nem vonz a horgászat, számukra ajánljuk a Birkás Pálinkaház pálinkakóstolási és főzdelátogatási lehetőségét, ahol magyaros ételek, sajtok, sós sütemények kíséretében ízlelhetik meg a látogatók a Hegyhát pálinkáit.

Az oszkói szőlőhegy látogatása korlátlan, parkolás a hegy bejáratánál lehetséges, onnan gyalog vezet az út a Hegypásztor pincékhez. A kézműves foglalkozásokra, lovas kocsikázásra és egyéb szervezett programokra, valamint a Határmenti Vinotékába előzetes bejelentkezés szükséges a Hegypásztor Kör munkatársainál az alábbi elérhetőségek valamelyikén: hegypasztor@oszko.hu, + 36 94/573-166, +36 30/732-5326. További információk: www.hegypasztor.hu.
Vasvári Sánc, a kilátó és a Szentkút kápolna szabadon látogatható, érdemes a személyautót korábban leparkolni és gyalog megközelíteni a látnivalókat.
Zsennyei Fish-Farm horgásztó nyitva tartása, jegyvásárlási információk az alábbi elérhetőségeken: +36 20/320-6016, www.zsennyehorgaszto.hu.
Birkás Pálinkaház megtekintéséhez és a pálinkakóstoló igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges a +36 30/373-3799 telefonszámon vagy az info@birkaspalinka.hu címen. A programok legalább 10 fő részvételével indulnak. További érdekességek olvashatók a www.birkaspalinka.hu oldalon.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Csörnöc Gyöngye Étterem, Gourmet Pizzéria, Vén Gesztenye Csárda
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Zsennyén a horgásztó partján található faházakban, Oszkón a szőlőhegyen vagy a vasvári vendégházakban

3. nap: Ajánljuk a kirándulás kipihenésére, a feltöltődésre és a hideg téli napokra való felkészülésre a MJUS World Resort&Spa-t Körmenden. A szálloda termálparkja a napi látogatók számára is elérhető, így bátran be lehet térni és igénybe lehet venni a medencéket és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A wellness részleg különféle masszázsokkal és szaunákkal várja a látogatókat. Regenerálódás közben, előtt vagy után lehetőség van a hotel 6-pályás bowling pályáját is kipróbálni. Emellett a gyerekeket vízi csúszdák, játszótér és sportpályák is várják.

MJUS World Resort&Spa: információs a honlapon www.mjusworld.com olvashatók, vagy érdeklődni lehet a info@mjusworld.com e-mail címen.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: a szállodában
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: a szállodában

Az őszi csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

  • Szüreti mulatságok
  • Hegyháti Teljesítménytúrák
  • Őszi Vacsoraestek a Csodaszarvas Tájparkban
  • Körmend Város Ünnepnapja
Vasi Hegyhát - Rábamente