Ezer apró csoda földje

ZALÁN INNEN, RÁBÁN TÚL

Információ

A főúri Batthyány család hagyatéka, csobbanás a hűs vizű Vadása-tóban, betekintés a lápok világába, kenuzás a Rábán vagy gokartozás Rönökön – mindez itt, a Vasi Hegyhát-Rábamentén.
Ajánlott időszak: Nyár
Nap / Éj: 4 nap/3 éj

Javasolt program

1. nap: Körmend városa a kosárlabda mellett a Batthyány családról híresült el. A főúri családhoz kapcsolódóan egy tematikus sétát lehet tenni a belvárosban, amely során a Batthyány-kastélyegyüttest, a Várkertet, a Szent Erzsébet templomot és a Boldog Batthyány László templomot érdemes megtekinteni. A kastélyban a családhoz kapcsolódó kiállítás, a Szent Erzsébet templom oratóriumában Dr. Batthyány-Strattmann László munkásságának emlékei hirdetik a látogatóknak a Batthyányak nagyságát.
Körmend főterén a Mini Cukrászdában megkóstolható a Batthyány-szelet, amely 2014-ben Körmend Város süteménye lett. A szedres, málnás, mascarpones sütemény már fagylalt formájában is megkóstolható minden nap nyitva tartási időben, a cukrászdában.

Batthyány-kastély és múzeum nyitva tartásáról, kiállítási anyagokról és belépőjegyekről az alábbi honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők www.muzeumkormend.hu vagy a +36 94/410-425-ös telefonszámon, illetve a cultcent9900@gmail.com e-mail címen.
A templomok megtekintése a helyszínen történő egyeztetés alapján lehetséges. Információk: www.kormend.plebania.hu
Mini Cukrászdáról információk és nyitva tartás itt olvasható: www.minicukraszda.hu

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Berki Vendéglő, Halászcsárda, Gőzmalom Ristorante, Lo Spaghetto (MJUS)
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: MJUS World Resort&Spa, Berki Hotel, Gőzmalom Panzió

2. nap: Körmendről indulva egy kellemes kerékpártúrát ajánlunk a látogatóknak a Vadása-tó irányába, amely során különleges kulturális és természeti értékeket fedezhetnek fel. Kerékpárbérlésre a körmendi Tourinform irodában van lehetőség, de az útvonal természetesen autóval is bejárható. Körmendről Nádasdra érkezve az országosan is egyedülálló kerektemplom rekonstrukciója, a nádasdi rotunda és az egykori Batthyány kegyúri templom tekinthető meg. Nádasdról továbbhaladva Őrimagyarósdra jutunk, ahol az egykori vár, erőd helyét érdemes megtekinteni, mely ma történelmi emlékhely. A régi várat kettős védőárokkal láttak el, amin ma is keresztülvezet a székelykapuval kezdődő fahíd.
Az emlékhelyről induló malomgát tanösvény (gyalogos) egyenesen Hegyhátszentjakabra vezet, de kerékpárral és autóval is néhány perc alatt megérkezünk a térség legkedveltebb strandhelyéhez, a Vadása-tóhoz.
A fürdőzést követően Szőce felé érdemes visszaindulni, ahol a Lápok Házában interaktív módon ismerhetik meg a vendégek a lápok világát és sétálhatnak a tőzegmohás láprét tanösvényen.

Kerékpárbérlési lehetőség a körmendi Tourinform irodába: 9900 Körmend, Szabadság tér 11., + 36 94/410-107, kormend@tourinform.hu
A nádasdi templom, az őrimagyarósdi emlékhely és a Vadása-tó szabadon látogatható. A strandra a belépőjegyről információk: www.vadasa.hu
A szőcei Lápok Háza nyitva tartása, belépőjegy információi a www.orseg.info/hu oldalon érhető el.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: Vadása-tó környékén található büfék, éttermek
SZÁLLÁS LEHETŐSÉGEK: Őrimagyarósdon, Hegyhátszentjakabon, Szőcén található vendégházak

3. nap: Térségünk egyik legfontosabb természeti kincse a Rába folyó, amely kiválóan alkalmas kenutúrák lebonyolítására. A kenubérlés a rábahídvégi Csodaszarvas Tájparknál lehetséges, akik transzferálást is vállalnak, így a túra lebonyolítása igazán könnyűvé válik. A legkönnyebben beutazható és talán legszebb a Csörötnek Csákánydoroszló közötti, 24 kilométeres szakasz. Ennek teljesítése a hajó legénységétől függ, de egy bő fél napra mindenképp szükség van. Ezt követően a csákánydoroszlói Vízi Vándor Táborhelyen lehetőség van megpihenni, szalonnát sütni és bográcsozni.
A falu legfontosabb látnivalója a Batthyány-kastély, amelynek látogatása korlátozott, ugyanis ma szociális otthonként működik, de az épületet körülvevő várkertben sétálva néhol megpillanthatjuk az egykori főúri kastélyt is.

Kenubérlési lehetőség: Csodaszarvas Tájpark www.csodaszarvastajpark.hu Érdeklődni a info@csodaszarvastajpark.hu e-mail címen vagy a +36 30/ 870-0786 telefonszámon lehet.
Vízi Vándor Táborhely, Csákánydoroszló: érdeklődni Sásdi Lászlónál lehet a +36 30 376-7978 telefonszámon.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: a kenutúra során egyénileg, a kikötőkben szalonnasütési, bográcsozási lehetőség
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: Csákánydoroszló vendégházaiban vagy sátrazási lehetőség a kikötőkben

4. nap: Hazautazás előtt ajánljuk a látogatóknak a Csákánydoroszlótól 10 kilométerre található Rönök települését. A faluban már az Árpád-korban is állt egy templom, amit azonban később az időjárás okozta károk miatt le kellett bontani. Ezt követően felépült az új templom, ami az osztrák-magyar határsávban volt, így aztán politikai okokból megtiltották a látogatását, egy ideig a határőrség használta. 1990-ben azonban a magyar és az osztrák Kormány összefogásából sikerült megmenteni a templomot, amely ma szép természeti környezetben, a dombtetőn várja a híveket.
Az adrenalin szerelmeseinek lehetősége van kipróbálni a rönöki gokart pályát, amely közvetlenül a 8-as főút mellett található. Rönökkel szomszédos település Rátót, ahol a gyönyörű Széll-kastélyt és az Aradi-parkot érdemes megtekinteni.

Gokart pályával kapcsolatos információk: www.gokartradring.hu oldalon, vagy telefonon a +36 20/980-8515 telefonszámon, e-mailen pedig a gokart.radling@gmail.com címen.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG: rönöki Székely Tanya
SZÁLLÁS LEHETŐSÉG: Rex Clinic Hotel

A nyári csomaghoz ajánlott programok, rendezvények:

  • Pünkösdi mulatságok
  • Szentiván éji programok
  • Alterába Fesztivál
  • Hegyháti Napok
  • Rétes fesztivál
  • Körmendi Napok
Vasi Hegyhát - Rábamente