Ezer apró csoda földje

Egyre többen fedezik fel “az ezer apró csoda földjét” 

A Vasi Hegyhát-Rábamente egyre népszerűbb a turisták körében. Az ide érkezők nem találnak modern látogatóközpontokat, monumentális fürdő- és szállodakomplexumokat, viszont a helyiek vendégszeretetét élvezve megszállhatnak hangulatos vendégházakban, beléphetnek autentikus fogadóházakba és emberléptékű, természetközeli élményeket élhetnek át. 

 Térségünk olyan ritkaságoknak ad otthont, mint például: 

  • Magyarország legrégebbi, ma is álló kolduló rendi kolostora, benne a domonkos rend Rendtörténeti Gyűjteményével 
  • az egykori Vas vármegye központjának, Vasvárnak a középkori emlékei
  • az ország egyetlen Mérleggyűjteménye 
  • az országos szinten is kiemelkedő Jeli Arborétum 
  • a Batthyány-család körmendi kastélyegyüttese 
  • a Hegyhátszentpéteren található festett deszkaoromzatú tájház 
  • az uniós oltalom alatt álló Vasi Vadkörte Pálinka 

 

A különleges kulturális és történelmi értékek mellett békés, természetes hangulat várja a látogatókat, akik a helyiek segítségével átélhetik az aprófalvas vidék minden báját és a szőlőhegyek nyújtotta lelassulást. Egy több száz éves zsúpfedeles pincében pihenve vagy belekóstolva a helyi gasztronómiába egy szempillantás alatt évtizedeket repülhetünk vissza, megismerve hogyan éltek elődeink a vidéki Magyarországon.

 

 

A folyamatosan fejlődő térségben egyre gyakrabban létesülnek falusi vendégházak, indulnak kisvállalkozások, amik mind elősegítik a térségben való boldogulás lehetőségét.  

Erre a fejlődésre figyelt fel többek között számos televíziós magazinműsor (pl. Itthon vagy, Hazahúzó, Családbarát), Magyarósi Csaba vlogger Travellina blogger  és a Csodahelyek.hu turisztikai blog  csapata is. Elégedettségüket igazolja, hogy közülük többen voltak, akik már többször is jártak a térségben, akár családi pihenés alkalmával.  

 

 

A turisták számában is tetten érhető a növekvő érdeklődés, újabb és újabb kerékpáros csoportok, családi utazók veszik birtokba a térséget, egyre többen látogatnak el a térség értékeit bemutató rendezvényekre, így például a minden év október második hétvégéjén megrendezésre kerülő Hegyháti Tájolóra.  

 

 

A helyi értékek, a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontos célja a térségnek, ezt erősítve alakult meg Vasvár környékén a Vasi-Hegyhát Natúrpark. A szőlőhegyekre, mint alapvető tájértékekre építő natúrpark fontos küldetése, hogy megőrizze és az aktív ökoturizmusba bekapcsolva fejlessze a falvak határaiban található szőlőhegyeket.

 

 

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Vasi Hegyhát-Rábamente Facebook 

Vasi Hegyhát-Rábamente Instagram 

Vasi-Hegyhát Natúrpark Facebook

Vasi Hegyhát - Rábamente