Ezer apró csoda földje

Hegypásztor Kör birtoka

Kapcsolat

Oszkó,
Molnár Antal u. 4
9825
GPS:
47.04536326837954, 16.911695830210377


Oszkó környékén több száz éves tradíciója van a szőlőművelésnek. Az 1700-as évektől vannak jelen a szőlőhegyen a hagyományos építésű borona-, fonott- és vert falú, zsúpfedeles présházak. A Hegypásztor Pincék között járva megtudhatjuk mi is az a paticsfal, a bálványos faprés, a „kölkes” fazár, a tóka és hogyan készül a zsúptető.

Részletek

Az őshonos gyümölcsfajták mellett a régi és új szőlőültetvény bemutatásával, tanösvénnyel, erdei iskolás programokkal, lovas kocsis hegybejárással, kézműves foglakozásokkal, borkóstolóval várják kedves vendégeiket. Két kemence valamint igényesen kialakított tűzrakó hely lehetőséget kínál helyben készült ételek kóstolására. A különleges természeti környezetben turistaszállás is működik.

A Hegypásztor Kör területén ezeket a hagyományokat kívánja bemutatni és átörökíteni a 21. századba. A látogatható Pincetájház, a Gombás-pince borkóstoló közösségi tere, a kívül rusztikus, de belül modern kényelemmel felszerelt szállások kézzelfogható közelségbe hozza a múltat, a régi gazdasági és társadalmi mintákat, és a gazdag szőlőhegyi kultúra elemeit.

Nézze meg kedvcsináló videónkat:

Vasi Hegyhát - Rábamente