Ezer apró csoda földje

Nordic Walking nap – 2019. október 05.

Október 5-én, délelőtt 9 órától Budapest egyik kedvelt természetjáró helyszínén, a Gyermekvasút Szépjuhászné megállója melletti területen tartanak egész napos oktatást, technikai bemutatókat, játékos erdőismereti órákat és vezetett túrázásokat felölelő nordic walking napot – írja a turizmus.com.

Térségünkben több olyan gyalogtúra útvonal, kirándulóhely is van, ahol a Nordic Walking sétát kedvelők hódolhatnak ennek a mozgásformának.

Kifejezetten Nordic Walking túra útvonal minősítéssel rendelkezik a Felsőmarác határában található Himfai Parkerdő egyik szép, erdei útja. Akár ezen a hétvégén, akár az ősz más napjain érdemes felkeresni ezt a kirándulóhelyet, ahol a Himfai Környezetvédelmi tó körül számtalan látnivaló, tanösvény, pihenő és kilátó van kialakítva a kirándulók részére.
A himfai erdőterület nagyobb része a Vasi – Hegyhát peremén fekszik s az alatta fekvő sík terület mocsaras, vizes, lápos terület volt, itt folyik a Berki-patak is, amely mentén jelentős rekettyefüzes berekerdő alakult ki.

Ezek a túraútvonalak is térségünkben haladnak, ahol szintén érdemes akár Nordic Walking sétát tenni :

A Mária Út Dél-Vas megyei szakasza áthalad a Vasi Hegyhát-Rábamente térségén, érintve számos kiemelkedő kulturális és természeti örökséget.

Szent Márton út A folyamatosan épülő Szent Márton Út Szombathelyt köti össze a franciaországi Tours városával. A gyalogos vándorút a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal része. A vasi megyeszékhelyről két irányba indul az út, az egyik ága Szlovénián, Olaszországon át, míg a másik ág Szlovákián, Csehországon és Németországon halad keresztül. A déli ág egy kisebb része térségünket is érinti.

Kék túra 1974-ben kialakított Dél-dunántúli Kéktúra összekötése az Országos Kéktúrával Rockenbauer Pál „…és még egymillió lépés” című tévésorozata nyomán 1989-ben készült el. A Másfélmillió lépés Magyarországon stábja 1986 őszén indult útnak újból, és a Dél-Dunántúl természeti értékeit, a táj sokféleségét, néprajzát, az itt élő embereket bemutató második film forgatása közel két hónapig tartott.

Kneipp vizes túra – Olaszfa Sebastian Kneipp által az 1800-as években kidolgozott egészségmegőrző- és természetgyógyászati módszer 5 alapelemét (víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly) lehet kipróbálni a túra során. A túraútvonal a Kneipp Vizesháztól indul. Itt könyöklő, lábáztató és gyógynövénykert várja a látogatókat, majd a túraútvonal a falut körülölelő erdőkön és szőlőhegyen át halad és az alábbi pontokat érinti:

  • Szent Miklósról nevezett római katolikus templom
  • A plébánia-ház gyümölcsös kertje
  • Petőolaszkai tölgyes
  • Sipostó lap
  • Hosszúhegyi kilátó
  • Cseresdomb
  • Kneipp Vizesház
Vasi Hegyhát - Rábamente