Ezer apró csoda földje

OLASZFA | Lords of the Organ VII. – Culture Oasis

Lords of the Organ VII. – 2023. AUGUSZTUS 9., SZERDA, 20:00–23:00
Hetedik évadjában is az orgona show arcát mutatja a Lords Of The Organ sorozat Vivaldi, Bach és Widor remekműveivel.
A hangversenyeken bemutatjuk Rákász Gergely Új, egyedi FUTURE ORGAN hangszerét, amely megjelenésében egy távoli galaxis felé induló kecses űrhajót idéz, hangzásában pedig a legnagyobb katedrálisok szent csendjeitől az ott felállított gigászi hangszerek morajló hangtömegéig mindent a hallgatók elé tár.
Widor Toccata-ja az V. szimfóniából az orgonairodalom legendás darabja. A szerző által indított zenei vérvonal egyik ága ráadásul Rákász Gergelyig ér, így igazán különleges ez az előadás.
(Charles-Marie Widor tanította Marcel Duprét, ő Odile Pierre-t Odile utolsó tanítványa David DiFiore pedig Rákász amerikai tanára volt.)
Bach A-moll Prelúdium és Fúgája ékes példája, hogy a szerző egy rocksztár volt az orgonán. Bach szóló orgonadarabjaiban előtérbe került művészi büszkesége, megmutatta, hogy mire képes, ha a hangszerek királynőjével táncol. Mesterművei minden próbát kiálltak, évszázadok óta villanyoznak fel fiatalokat és időseket.
A mű koncerten bemutatott ritkaságszámba menő hangszerelésének egységes lendülete magával ragadó, és az első élmény lehengerlő. De a darab felvétele (BACH CD 2015.) megmutatja azokat a felfedezésre váró nüánszokat és komplexitást is, amelyek Bach szóló orgonaműveiben általában csak számos meghallgatás után válnak nyilvánvalóvá.
A bensőséges és szent nyugalmat az újonnan megjelent Organ Meditation lemezről vett Grieg és César Franck idézetek hozzák el számunkra, majd a művész ígérete szerint felcsendül Vivaldi, A Négy Évszak koncertje, melyből most a gazdag és bohém Ősz tétel a soros, allegorikusan bemutatva a megérdemelt munka gyümölcsét, a vadászat örömét és a borivás veszélyeit. (is)
JEGYEK:
https://www.rakaszgergely.hu/events/rakasz-gergely-lords-of-the-organ-vii-culture-oasis-olaszfa?fbclid=IwAR26I-K4fH_yj2_d53fvEANUudBVuzu25kkoJ9n0LxuBaW_M9rhmvWCMkoM
Személyes jegyvásárlási lehetőség: Líra Family Center – 9700 Szombathely Varasd út 1.
Facebook: https://fb.me/e/2XWZsRQDr

Vasi Hegyhát - Rábamente