Ezer apró csoda földje

Döröske

Ismerd meg Döröskét!

Információ

Döröske egy apró mesebeli falu, értékei viszont annál jelentősebbek. A túrát érdemes a falu központjában található mérleggyűjteménynél kezdened, ahol különböző kontinensek érdekesebbnél érdekesebb mérlegeit ismerheted meg és próbálhatod ki egy interaktív kiállítás keretein belül. Maga a gyűjtő, Kolozár György vezet körbe a kiállított mérlegek között és azt is megtudhatod, hogy az ókorban rosszul hitelesített súlyokért bizony halálbüntetés is járhatott. Az adományokból még most is bővíti a gyűjteményét, ami mára már több mint 250 darab mérleget számlál meg. Az első mérleget az egyik felmenőjétől örökölte meg és innen indult lavinaként a gyűjtőszenvedélye.

A mérleggyűjtemény megtekintését követően haladj a szőlőhegy tetejére épült csodálatos Árpád-kori templom felé, amely egy országos védettségű műemlék a 13. századból. Innen a távolba tekintve és egy kicsit elidőzve megpillanthatod a Malom-patak vize által táplált, vadregényes Döröskei-tavat, ahová a templommal szemközti szőlőhegyen keresztül, csodás panoráma kíséretében juthatsz el. 

 A festői szépségű tavat dombok és erdők ölelik közre, kifejezetten gazdag a növény és állatvilága, amibe nagyon könnyű belefeledkezni egy kis pihenő alkalmával. A szőlőhegyi barangolást követően, a népi harangláb mellett elhaladva visszaérkezel a mérleggyűjteményhez.

Túra besorolás: könnyű
Túratípus: kerékpáros körtúra
Táv: 5,5 km
Szintemelkedés: 60 m
Időigény: 1 óra

Útvonal

Döröske, Mérleggyűjtemény – Szent Jakab-templom – Döröskei-tó – Öreg-hegy – Döröske, Mérleggyűjtemény

Szervező

Vasi Hegyhát - Rábamente