Ezer apró csoda földje

Oshonos-Allatpark-Alsoujlak2

Kultúrtörténet a Vasi-Hegyhát Natúrparkban (VHR2/A)

Információ

A Vasi Hegyhát-Rábamente Vas megye déli részén, az Őrség és a Göcsej szomszédságában várja felfedezőit, túránk a térség egyik városából Vasvárról indul. Klasszikus vidéki térség, melyet azonban még ma is a természetesség jellemez. A változatos táj – bársonyos dombok, csendes folyóvölgyek, madárdalos erdők – mellett őseink hátrahagyott öröksége teszi igazán egyedivé és változatossá a térséget.
Túránk során áthaladunk Alsóújlakon, ahol megcsodálhatjuk a természeti környezetükben élő honos és őshonos állatfajokat, a magyar szürke szarvasmarhát vagy a mangalica különböző fajait. Érdemes megpihenni és elfogyasztani egy pohár finom bort a túra következő állomásán, ami az Oszkói Pincesor lenne. Amíg pihenünk az árnyat adó fák alatt megcsodálhatjuk a tájat és az idilli Zsúppos Pincéket, melyeket igyekeznek megőrizni az utókor számára.
A táj nem csak természeti étékekben gazdag, hanem nagyon gazdag múlttal is rendelkezik. Itt élt Magyarország utolsó hercegprímása,a boldoggá avatott Mindszenty bíboros is, akinek megtekinthetjük a házát, a keresztelő és újmisés templomát vagy végig járhatjuk a keresztutat is. E mellett említést érdemel a híres Nagy Gáspár költő, író is, aki szintén a Vasi-Hegyháton élt és alkotott.
A túra közbeni felfrissülést a Szajki-tavak hűs vize és az olaszfai Kneipp Vizesház garantálja. Utunk során felfedezhetjük a Vasi-Hegyhát Natúrpark apró településeit, valamint Vasvár városát. A natúrpark természeti értékeit és egyben arculatát meghatározzák a településektől nem messze található kisparcellás szőlőhegyek, valamint a nagy kiterjedésű tölgy- és bükkerdők. A térségre jellemzőek a falusi, vidéki hagyományok, melyek közül számos ma is él az értékőrző közösségi munkának köszönhetően.

Látnivalók:

Vasvár- Helytörténeti Múzeum, Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény,
Alsóújlak-Őshonos állatpark,
Csehi Csodás tanösvény,
Csehimindszent,
Olaszfa-Kneipp Vizesház,

 

 

 

Útvonal

Vasvár-Alsóújlak-Oszkó-Csehi-Csehimindszent-Mikosszéplak-Bérbaltavár-Olaszfa-Pácsony-Vasvár

Szervező

Vasi Hegyhát - Rábamente