Ezer apró csoda földje

Vasvár _Mária út

Mária Út

Információ

A Vasi-Hegyhát Natúrpark területét nemcsak a Kéktúra és a Szent Márton-zarándokút érinti, hanem keresztülhalad rajta a Mária út egy szakasza is. A vonaltúrát Nádasdon indítva rögtön egy különleges, lakótoronnyal megerősített, 11. századi rotundát tekinthetsz meg, mely egyedülálló látnivaló hazánkban. A település határában haladt a római kori Borostyánkő út, melynek nyomait több helyen ma is megfigyelheted. Ősi, európai kereskedelmi és hadi út már a kelták idejében is fellelhető volt. Nádasdtól Vasvárig sokszínű természeti és táji környezetben túrázhatsz, a dimbes-dombos táj, a települések szőlőhegyei és a patakok, tavak hamar elkápráztatnak. Döröskén áthaladva láthatod a Malom patak vizét, mely tóvá duzzasztották. Kedvelt turisztikai célpont. A tó növény-és állatvilága igen gazdag, remek kirándulóhely. Döröskéről Vasvárra egy hangulatos erdei úton érkezhetsz meg. Az út során nosztalgikus érzés foghatja el a látogatókat a bájos, aprócska falvak hangulata által. 

A vasvári búcsújárás a középkorig nyúlnak vissza, a város kiemelkedő vallási emlékekkel vár, hiszen a Szentkút-kápolna szépséges természeti környezetben, faragott keresztúttal, valamint a kristálytiszta forrásvízzel évtizedek óta fontos búcsújáróhely.

Ha kíváncsi vagy, milyen régészeti leletek kerültek elő az egykori Szent Mihály-templom feltárásakor, keresd fel hazánk legrégebbi, ma is álló koldulórendi kolostorát, a vasvári domonkos kolostort, amelyben a Helytörténeti Múzeum is működik. A domonkos kolostor épületében – a rendtörténeti gyűjteménnyel együtt – kapott elhelyezést a város helytörténeti gyűjteménye és a középkori megyetörténeti kiállítás.

Vasvárról tovább haladva Oszkóba érkezel, ahol Szent Orbán, a szőlőművesek védőszentjének napját ma is Hegyi Vigadalommal ünneplik a helyiek. Nagyon hangulatos megfigyelni a különböző korok keveredését. Egymás mellett láthatod az 1800-as évek elején épült zsuppfedeles boronapincét, és a 20. század 50-es éveiben épült téglafalú korszerű pincéket. 

A túrát Csehimindszenten zárhatod, a hangulatos hegyháti településen, ahol a katolikus egyház egyik legismertebb 20. századi alakja, Mindszenty József bíboros született, aki az utolsó hercegprímás volt Magyarországon. A szülői házban ma múzeum és kiállítótér várja a látogatókat. A festői szépségű környék erdői, mezői, szőlőhegyei bőséggel adnak lehetőséget a túrázásra, kikapcsolódásra.

 

Útvonal

(Ausztria felől érkezve) Kemestaródfa: Miród-forrás, Mária kegyhely – Csákánydoroszló – Halogy – Nádasd, Erődített körtemplom (rotunda) – Katafa – Szarvaskend – Döröske, Árpád-kori templom – Nagymákfa – Vasvár, Domonkos kolostor, Szentkút búcsújáróhely – Oszkó, szőlőhegyi kápolna – Csehimindszent, Mindszenty Emlékház és Múzeum – Hosszúpereszteg (Celldömölk felé továbbhaladva)

Szervező

Mária Út Közhasznú Egyesület

Vasi Hegyhát - Rábamente