Ezer apró csoda földje

Újévi túraajánlatok a Vasi Hegyhát-Rábamentén

Újévi kirándulási tippjeinket nem csak azért ajánljuk, mert ilyenkor sokan megfogadják, hogy többet mozognak, vagy több időt töltenek friss levegőn, hanem azért is, mert az erdők, a természet a téli hónapokban is olyan látnivalóval gazdagítanak, amelyek csak ebben az időszakban érhetőek el.

Egy zúzmarás délelőtt, amikor még a nap melege nem olvasztja fel a tájat, vagy a fagyos éjszakáknak köszönhető jegesedő tavaink látványa, a csupasz természet ilyenkor is szép és hívogató. Ajánljuk a következő kirándulási helyeket, tanösvényeket felkeresni a téli szünet hátralévő napjaiban is, és a további időszakra is.

  • Vadása-tó, Hegyhátszentjakab, Rókalyuk tanösvény A Vadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. Több irányból is indulnak gyalogutak, melyekkel a tavakat lehet körbesétálni. A vízpartot érintő sárga túrajelzés és a tavakat megkerülő Rókalyuk turistaösvény halad közvetlenül mellette, a Malomgát tanösvényen pedig Őrimagyarósdra visz az út.
  • Himfai Parkerdő és környezetvédelmi tó, Felsőmarác, Cincér tanösvény. A 92 hektáros Himfai Parkerdő, mely egy 12 hektáros víztározó mentén helyezkedik el A tó és a forrás – Szúnyogos-kút, – közelében több helyen pihenőpadok, tűzrakó, kis menedékházikó várja a kirándulókat. Az erdőn át vezet a Cincér tanösvény, illetve egy Nordic Walking túraútvonal is.
  • Dobogóerdő, Körmend-Horvátnádalja, Dobogó-erdő tanösvény. A Rába és a Pinka árterének élővilágába lehet a vadregényes tájban sétálva betekinteni a tanösvényen végig haladva.
  • Szentkút, Katonák útja, Vasvár, Vasvári sánc A Szentkúti ősbükkös szomszédságában található a Csónakázó-tó, mely a sétálni vágyóknak nyújt kellemes kikapcsolódási lehetőséget. A tótól indulva a vasvári Ősbükköshöz, a Mária kegyhelyhez és a Szentkút forráshoz lehet tenni egy könnyű sétát.

Vasi Hegyhát - Rábamente