Ezer apró csoda földje

Turizmus

A Vasi Hegyhát-Rábamente térségben Dél-Vas megyében, az Őrség szomszédságában. A sokszínű természeti- és kulturális örökség teszi különlegessé a számtalan apró települést.

Gyere és fedezd fel az ezer apró csoda földjét!

Egyesületünk

A Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület 2011. május 27-én, Körmenden alakult számos település és térségbeli szolgáltató összefogásával.

Térségünk bemutatása

Vas megye déli részén járunk, az Őrség szomszédságában, a szlovén és az osztrák határ közvetlen közelében. Klasszikus vidéki térség, melyet még ma is a természetesség jellemez. A változatos táj – bársonyos dombok, csendes folyóvölgyek, madárdalos erdők – mellett őseink öröksége teszi igazán egyedivé a helyet. Sokszínű természeti- és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, s mellettük a két hangulatos kisváros őrzi a történelmi határvidék számos emlékét.

A római emlékek, az Árpád-kori templomok, az országban egyedülálló fa szerkezetű körtemplom, a többszáz éves kastélyok mind virágzó kultúráról árulkodnak. Fontos történelmi események és híres személyiségek emlékét is őrzi a térség, így például körmendi Batthyány-oratórium, Győrvári csata emlékhelye, Mindszenty József hercegprímás szülőháza, Nagy Gáspár költő sírja szülőfalujában.

Térségünkben a tavasz a Körmend melletti Dobogó-erdőben megrendezett Tavaszi tőzike túrával indul.
A húsvét izgalmasan, a hagyományok felelevenítésével telik.
A pünkösdi vigasságok és a természetjáró teljesítménytúrák mellett megismerhetjük az Orbán-napi Hegyi Vigadalom alkalmával, hogy milyen az élet a hegyháti szőlőhegyen. Borkóstoló, helyi ízek, helyi termékek és megannyi kulturális program színesíti a Hegypásztor Kör Orbán-napi rendezvényét. Nyáron a legnagyobb érdeklődés az Alterába Fesztivált övezi. Augusztusban a Körmendi napok alkalmával koncertek, kulturális rendezvények, főzőverseny és tűzijáték várja a látogatókat.
Az ősz a természetjárás, az aratás és a szüreti mulatságok évszaka.
A téli időszakban a rönkhúzások, téltemető rendezvények alkalmával ízelítőt kaphatnak a látogatók a vidéki gasztronómiába.

Szálláshelyek

Tekintse meg a térségben javasolt szálláshelyeket.

Gasztronómia

Tekintse meg a térségben javasolt vendéglátóhelyeket.

Túraajánló

Tekintse meg túraajánlónkat.

Vasi Hegyhát - Rábamente