Ezer apró csoda földje

Állatok világnapja – október 04.

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is.

Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 

De Mahatma Gandhi szavain is érdemes elgondolkodni, miszerint: „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.”

A világnap legfőbb célja eredetileg a vadon élő állatok pusztításának megfékezése volt, később a kör kitágult, minden állat védelmét felvállalta és egyre inkább a velünk élő állatok kerültek középpontba.

Ezzel összhangban fontos, hogy a körülöttünk élő állatok méltó és megfelelő körülmények között élhessenek. Térségünkben az alábbi helyeket ajánljuk megtekintésre, ahol az őshonos fajták bemutatása mellett a lehető legtermészetesebb módon tartást is szem előtt tartják a gazdák:

Alsóújlaki Őshonos Állatpark, Alsóújlak

Csodaszarvas Tájpark, Rábahídvég

Mákfai Mangalica, Vasvár

Vasi Hegyhát - Rábamente