Ezer apró csoda földje

Termelői húsáru, kézműves sajtok és pékáru a Vasi Hegyhát-Rábamentéről – „vegyél helyit, egyél helyit, éld át a helyit”

Ma már a turizmus elválaszthatatlan részét képezi a helyi gasztronómia, a helyi sajátosságok kipróbálása, megkóstolása. Nincs ez másként az „ezer apró csoda földjén” sem, ahol termelői különlegességek, vidéki ízek és vendégszerető házigazdák várják a térségbe látogatókat, akik előszeretettel kóstolják, fogyasztják is ezeket. A termelői piacok virágkorukat élik, ezt igazolja, hogy a Vasi Hegyhát-Rábamente térségében három is működik: Nádasdon, Vasváron és Körmenden.

A távolabb eső nagyvállalatok és a térség aprófalvas, vidéki jellegéből adódóan sok család számára a termelői tevékenység és a helyi szolgáltatói körhöz való csatlakozás jelenti a megélhetést. A térségi kistermelők/őstermelők az élelmiszeripar számos területén dolgoznak, így például helyi tejtermékeket, pékárut, szörpöket, lekvárokat és mézet is vásárolhatunk a térségben. A termelők gondos munkával állítják elő termékeiket, melyeket sok esetben háznál értékesítenek vagy a környező termelői piacokon települnek ki. Piaci boldogulásuk nehézkes a nagy multinacionális bevásárlóközpont mellett, azonban szerepük folyamatosan növekszik.

A szolgáltatók széles palettája várja a térségbe érkezőket. Leggyakrabban vendéglátóhely és szálláshely üzemeltetésével foglalkoznak a helyiek. Azonban találkozhatunk olyan egyedi szolgáltatással is, mint például a Szőlőhegyi élménypince, ahol egy több százéves szőlőhegyi pincében interaktív nyomozójátékban vehetnek részt az érdeklődők, vagy épp a Sókuckó, ahol a felnőtteket sóterápia, a gyerekeket sóhomokozó várja.

Bizonyos esetekben egybeeshet a termelői és szolgáltatói tevékenység, így például az Ezerjó Farm esetében, akik egy olyan zöldségdoboz-közösséget működtetnek, ahol a saját gazdaságukban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket szállítják fix partnereiknek szerte a Dunántúlon.

Sokan a térség értékeinek, egyediségének és hagyományainak megőrzésén dolgoznak, vállalkozásukkal azok bemutatását szolgálják. Legyen szó a népi építészetről, a népi hagyományokról és a Vasi-Hegyhát Natúrpark természeti értékeiről, az oszkói Hegypásztor Kör és a rábahídvégi Csodaszarvas Panzió és Tájpark azon dolgozik, hogy megőrizze és minél szélesebb körben megismertesse ezeket a látogatókkal.

Aki térség kultúrájának és történelmének értékeit szeretné felfedezni, számára nyitva áll a Vasvári Múzeum kapuja, ahol a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány kolostori termékekkel színesíti szolgáltatási palettáját.

 

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Vasi Hegyhát-Rábamente Facebook 

Vasi Hegyhát-Rábamente Instagram 

Vasi-Hegyhát Natúrpark Facebook

Vasi Hegyhát - Rábamente